19.1.11
Συνέντευξη του Προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, στην τηλεόραση της ΝΕΤ (Κ. Αρβανίτης- Μ. Κατσίμη)
- Να δούμε πού το πάνε στην Ευρώπη και ποια είναι η δική σας εκτίμηση για τα πράγματα στην Ευρώπη. Δηλαδή αυτή η κρίση πού τελειώνει και τι αρχίζει..
Νομίζω ότι όλα είναι ρευστά. Και όσο δεν υπάρχει καμία επιβεβαίωση ότι η ηγέτιδα δύναμη της Ευρώπης, η Γερμανία και η κα Μέρκελ, αποφασίζει επιτέλους με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει και ποιον δρόμο θα ακολουθήσει, τόσο θα ζούμε όλοι αυτό το μαρτύριο της σταγόνας, το οποίο είναι οδυνηρό για όλους, περισσότερο όμως για την Ελλάδα και τους εργαζόμενους.
- Θεωρείτε ότι είναι κακή εκτίμηση από την πλευρά της Γερμανίας;.. Γιατί μιλάω με οικονομολόγους καθημερινά.. Κάποιος κερδίζει απ΄ αυτή την ιστορία;.. Πού ποντάρουν δηλαδή;… Είναι μια στενοκεφαλιά των Γερμανών;…
Αναμφισβήτητα ψάχνουν να δουν τι είναι αυτό που συμφέρει περισσότερο τη δική τους στρατηγική. Είναι με το ένα πόδι μέσα στο ευρώ και στην ευρωζώνη και με το ένα πόδι έξω, κοιτώντας το διεθνή ανταγωνισμό και το διεθνή νομισματικό πόλεμο. Την ίδια στιγμή που υπάρχει αυτή η μεγάλη κρίση που χτυπά την Ευρώπη, θέλουν να διατηρήσουν τα πλεονάσματά τους. Φαίνεται να μην τους απασχολεί το γεγονός ότι μεγάλο μέρος των πλεονασμάτων οφείλεται στα ελλείμματα του Νότου, γιατί εκεί πουλάνε τα προϊόντα τους και δεν θα έχει ο Νότος να τα αγοράσει, γιατί βρίσκουν αγοραστές στην Κίνα.
Μιλάμε για μια κρίση που δεν έχει να κάνει μονάχα με τα τεκταινόμενα εντός των ευρωπαϊκών χωρών, ιδίως των ελλειμματικών, έχει να κάνει με τις διεθνείς εξελίξεις, έχει να κάνει με τον παγκόσμιο νομισματικό πόλεμο, πόλεμο των νομισμάτων, δολάριο, ευρώ, γουάν κ.λπ. Είναι μια κρίση η οποία θα μπορούσε πολύ εύκολα να επιλυθεί, να σταθεροποιηθεί. Όμως οι επιλογές που έχουν γίνει μέχρι στιγμής είναι επιλογές που δείχνουν ότι δεν θέλουν να την σταθεροποιήσουν.
- Πολύ εύκολα τι εννοείτε;… Αν αποφασιστεί μια συνολική λύση, με ευρωομόλογα, με ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης.. Αυτό είναι εύκολη λύση για σας;… Γιατί αυτό σημαίνει και άλλα μέτρα σίγουρα…
Κάθε επιλογή μπορεί να συνοδευτεί από διάφορες παράπλευρες επιλογές που θα την χρωματίσουν. Δεν υπάρχει ουδέτερη επιλογή. Το ερώτημα που πλανάται στη σκέψη όλων είναι αν αυτή η κρίση έχει τρόπο επίλυσης. Και η απάντηση είναι ότι προφανώς έχει τρόπο επίλυσης, αρκεί να υπάρχει πολιτική βούληση. Προφανώς και μπορεί η Ευρώπη να πάει σε μια διαδικασία νομισματικής και οικονομικής ενοποίησης σε τελείως διαφορετική βάση απ΄ αυτήν που είναι σήμερα, αρκεί να υπάρχει η πολιτική βούληση όσων την συγκροτούν. Σήμερα η πολιτική βούληση είναι να μεταφέρεται η χρηματοπιστωτική κρίση, που έχει μεταφερθεί ήδη στη δημοσιονομική σφαίρα, να μεταφέρεται στην κοινωνία. Όσο αυτό συνεχίζεται, οδηγούμαστε σε αβεβαιότητα…
- Μου κάνει εντύπωση ότι όχι μόνο τα κόμματα της αριστεράς στην Ελλάδα αλλά και σε όλες τις χώρες που έχουν πρόβλημα, δεν λένε από κοινού την πρότασή τους και να ακουστεί και να γίνει κάτι. Αν δεν γίνει τώρα αυτό, πότε θα γίνει;
Στο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο πρόσφατο συνέδριο που κάναμε στις 3 του Δεκέμβρη στο Παρίσι, όπου είχα και την τιμή να εκλεγώ στη θέση του αντιπροέδρου με την ευθύνη της αναζήτησης εναλλακτικών προτάσεων στα θέματα της κρίσης, πολύ σοβαρή ευθύνη, έχουμε καταλήξει σε κάποια συγκεκριμένα συμπεράσματα και συγκεκριμένες προτάσεις.
Μιλάνε όλοι σήμερα για ευρωομόλογο. Πότε μιλήσαμε εμείς για ευρωομόλογο; Γιατί συνήθως λένε, μα αυτή η αριστερά δεν έχει προτάσεις. Θυμίζω ότι ένα χρόνο πριν, τέλη Γενάρη, αρχές Φλεβάρη του ΄10, στο ελληνικό Κοινοβούλιο κατέθεσα ερώτηση στον Πρωθυπουργό…
- Και από τη Ν.Δ. μας είπαν ότι είναι δική τους πρόταση..
Εντάξει.. Θα σας εξηγήσω όμως τι λέμε. Γιατί ευρωομόλογα υπάρχουν δεκάδες. Κατέθεσα ερώτηση στον Πρωθυπουργό γιατί δεν πάει στο ευρωομόλογο, γιατί δεν διεκδικεί ευρωομόλογο και γιατί δεν πάει στο λαϊκό ομόλογο το λεγόμενο, προκειμένου να αποφύγει τις αγορές. Ήρθε ο κ. Παπακωνσταντίνου να μου απαντήσει. Ξέρετε τι μου είπε; Μου απάντησε -και είναι καταγεγραμμένα στα πρακτικά της Βουλής- ότι το ευρωομόλογο δεν είναι ένα καλό σήμα προς τις αγορές, γιατί θα δώσουμε την εντύπωση ότι δεν μπορούμε μόνοι μας. Και την ίδια στιγμή μιλούσε για Τιτανικό. Και αυτός ο υπουργός είναι ενάμισι χρόνο στη θέση του, έχει πει τέσσερις φορές δεν θα αυξηθούν.. δεν θα ληφθούν νέα μέτρα και τέσσερις φορές έχει φέρει νέα μέτρα. Και μάλιστα χθες τον άκουσα να λέει ότι θα χρειαστούν νέες επιβαρύνσεις το 2012 πάνω από 14 δις και πρέπει να υπάρξει πολιτική συνεννόηση γι αυτές.
Έχουμε μια κυβέρνηση η οποία έχει διαχειριστεί την κρίση, αν υπάρξουν στο μέλλον εγχειρίδια επιστημονικά, θα υπάρχει ειδικό κεφάλαιο για την αντιμετώπιση κρίσεων, ειδικό κεφάλαιο που θα διδάσκεται στα πανεπιστήμια για το πώς δεν πρέπει να αντιμετωπίσεις μια κρίση. Αυτά που έκανε δηλαδή ο κ. Παπακωνσταντίνου και ο κ. Παπανδρέου. Και έρχεται τώρα ο Πρωθυπουργός, ενώ σε όλες τις συνόδους Κορυφής δεν έλεγε τίποτε και συντασσόταν πίσω απ΄ αυτά που έλεγε η κα Μέρκελ και λέει ευρωομόλογο, χωρίς να εξηγεί τι είδους ευρωομόλογο, να πάμε να μαζέψουμε υπογραφές ως το 2012 που θα γίνει αυτή η διαδικασία, να τεθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Μα αυτή η πρωτοβουλία είναι πρωτοβουλία πολιτών και όχι πρωθυπουργών και κυβερνήσεων. Είναι πρωτοβουλία να μαζευτούν ένα εκατομμύριο υπογραφές από εφτά χώρες της Ευρώπης για να συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής. Αφού ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μπορεί να πάει ο ίδιος στη Σύνοδο Κορυφής και να το βάλει ο ίδιος, γιατί δεν το κάνει;…
- Δεν το έβαλε;…
Σας εξηγώ ότι πρόκειται περί επικοινωνιακών κόλπων..
- Πώς κόλπων;.. Εδώ έγινε συζήτηση στην Κομισιόν…
.. Εάν θέλει να το συζητήσει στη Σύνοδο Κορυφής, μπορεί να πάει ο ίδιος και να το θέσει. Δεν έχει συζητηθεί με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, αλλά με ένα άρθρο το οποίο συνυπέγραψε ο κ. Τρεμόντι και ο κ. Γιούνκερ, ο κ. Τρεμόντι ο Ιταλός ο οποίος θεωρεί -και πολύ σοφά- ότι η κρίση χρέους σε λίγους μήνες θα χτυπήσει και την Ιταλία, μετά την Πορτογαλία και την Ισπανία.
Υπάρχει σήμερα ευρωομόλογο. Το ζήτημα είναι τι είδους ευρωομόλογο; Αυτό το οποίο εκδίδει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας προκειμένου να δανείσουν την Ιρλανδία. Ευρωομόλογο είναι. Αυτό είναι τοξικό ευρωομόλογο όμως. Δεν είναι θεραπευτικό.
- Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο ΣΥΝ ουσιαστικά προσπερνά μια πενταετία ως να μην υπήρχε; Η χώρα παραδόθηκε στη χειρότερη κατάσταση που έχει παραδοθεί ποτέ από κυβέρνηση σε κυβέρνηση. Το αμφισβητείτε αυτό;..
Όχι, δεν το αμφισβητούμε. Απλά θεωρούμε ότι πρόκειται για συσσωρευμένη αρνητική ενέργεια, που δεν έχει να κάνει μόνο με τα πέντε χρόνια, τα πέντε χρόνια ήταν καταλυτικά, έχει να κάνει με μια εικοσαετία τουλάχιστον. Έχει να κάνει με ένα στρεβλό μοντέλο ανάπτυξης, με μια Ολυμπιάδα η οποία ήταν διακομματικής συνεννόησης, πλην του ΣΥΝ. Δικαιωθήκαμε σ΄ αυτό, πρέπει να μας το αναγνωρίσετε. Ήμασταν οι μόνοι οι οποίοι λέγαμε ότι θα οδηγήσει σε συσσώρευση χρεών, ελλειμμάτων και περιβαλλοντικών εγκλημάτων..
- Όσοι ήμασταν κατά της Ολυμπιάδας δικαιωθήκαμε…
Εν πάση περιπτώσει όμως θέλω να σας πω ότι εδώ έχουμε κατά συρροή λάθος αρνητικές επιλογές και ένα μοντέλο ανάπτυξης τέτοιο που είχε κυριαρχήσει…
-.. Εσείς όμως είστε ένας …… άνθρωπος και οι άνθρωποι που είναι μαζί σας.. σήμερα είστε εσείς -έτσι είναι στην αριστερά- ηγείστε δηλαδή… δεν δίνετε λίγο χρόνο σε μια κυβέρνηση να φέρει τα πράγματα λίγο στα ίσα… συναίνεση;…
Μα τι πράγμα να δώσουμε σε μια κυβέρνηση η οποία οδηγεί τη χώρα σε κοινωνική χρεοκοπία.
Εάν ήμασταν σε φυσιολογικές συνθήκες, θα έλεγε κανείς ενάμιση χρόνο ακόμα.. να δούμε .. Δεν είμαστε σε φυσιολογικές συνθήκες. Είμαστε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και συνεπώς το τι επιλογές θα πάρει μια κυβέρνηση είναι κρίσιμες. Τον Μάιο λοιπόν έγινε μια επιλογή. Ήταν η λάθος επιλογή..
- Το να μπούμε στο μνημόνιο;… Το να δανειστούμε 110 δις;…
Το να μπούμε στο μνημόνιο μ΄ αυτούς τους όρους…
- Εάν ήσασταν εσείς κυβέρνηση τι θα κάνατε;…
Είχε τη δυνατότητα τρεις φορές να πάει και να πάρει χρήματα από τις αγορές με άλλους όρους. Δεν το έκανε. Και οδηγήθηκε με τους χειρότερους δυνατούς όρους σ΄ένα μνημόνιο που οδηγεί στην ύφεση..
- Πολλοί οικονομολόγοι λένε ότι αυτό δεν γίνεται…. Τέλος πάντων… Αυτό το λέει η Ν.Δ. και ο ΣΥΝ…
Πολλοί οικονομολόγοι είναι αυτοί τους οποίους ακούμε τόσο καιρό και μας έχουν οδηγήσει εκεί που μας έχουν οδηγήσει και λένε ότι ό,τι λέει η αριστερά είναι προτάσεις που δεν εφαρμόζονται.
Το κρίσιμο ποιο είναι σήμερα; Θα μπορούσαμε να συζητήσουμε τι μπορεί να είχε γίνει πριν τον Μάιο.
- Η αγορά ξέρει πόσα θέλεις να δανειστείς.. Δεν μπορείς να δανειστείς για δέκα χρόνια….
Η αγορά δεν είναι ένας Θεός που ορίζει τα πάντα. Είναι κερδοσκόποι…
- Αυτό ακριβώς λέω…
.. Κι όταν συνειδητοποιείς ότι έχεις να κάνεις με κερδοσκόπους, δεν πας με τα νερά τους. Σε έναν εκβιαστή, σ΄ έναν τοκογλύφο όταν πηγαίνεις με τα νερά του σε διαλύει. Πηγαίνεις και βάζεις κι εσύ όρους. Πού βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή; Δίνουμε δις στις τράπεζες και οι τράπεζες έρχονται και βάζουν τους δικούς τους όρους. Είναι κρατικοδίαιτες από την ΕΚΤ όλες οι τράπεζες σε όλη την Ευρώπη. Οι ιρλανδικές τράπεζες έχουν πάρει 140 δις μέσα στους τελευταίους μήνες, μιάμιση φορά πάνω απ΄ όσα πήρε η Ελλάδα, μια χώρα για να σωθεί σε τρία χρόνια έχουμε πάρει 110 δις με δυσβάστακτους όρους. Με ποιους όρους τα παίρνουν οι τράπεζες αυτές; Τίποτα. Χωρίς κανέναν όρο.
- Έτσι όπως είναι το σύστημα χωρίς τράπεζες δεν γίνεται…
Θα μπορούσαμε να πούμε δεκάδες πράγματα για το τι μπορούσε να γίνει πριν. Μια σοβαρή κυβέρνηση θα διαπραγματευόταν. Μια κυβέρνηση με σθένος και αυτοπεποίθηση…
- Θεωρείτε ότι δεν είναι σοβαρή η κυβέρνηση;…
Θεωρώ ότι δυο τινά μπορεί να υπάρχουν. Ή να πρόκειται για μια κυβέρνηση ανθρώπων που δεν γνωρίζουν τι συμβαίνει, δεν βλέπουν πού πάνε τα πράγματα ή για μια κυβέρνηση ανθρώπων που βρίσκονται σ΄ ένα σχέδιο. Δεν ξέρω τι από τα δυο είναι χειρότερο…
- Σε ένα σχέδιο τι εννοείτε;…
Σε ένα σχέδιο πανευρωπαϊκό, σε ένα σχέδιο που έχει να κάνει με την είσοδο του ΔΝΤ στην Ευρώπη και την αποδόμηση του κοινωνικού ιστού και των εργασιακών σχέσεων, την μετατροπή δηλαδή των εργασιακών σχέσεων και των κατακτήσεων .. αυτά είναι κοινωνικές κατακτήσεις με αγώνες για την Ευρώπη. Ήταν η δημοκρατική παράδοση της Ευρώπης που διαλύεται σήμερα, με πρώτη την Ελλάδα, Δούρειος Ίππος η Ελλάδα. Ξεκινάει από την Ελλάδα και θα οδηγηθεί σε όλη τη Νότια Ευρώπη η διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Λατινοαμερικανοποίηση της Ευρώπης. Αυτό ζούμε σήμερα.
Ή είναι σχέδιο ή είναι οι άνθρωποι στου κασίδι το κεφάλι πήγαν να χειριστούν μια μεγάλη κρίση με τρόπο που δεν έπρεπε.
Πριν πάμε στο μνημόνιο, τι έπρεπε να κάνει ο πρωθυπουργός, τι έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση; Το αρνητικό υπερόπλο της Ελλάδας ξέρετε ποιο είναι; Αρνητικό βέβαια, αλλά υπερόπλο. Το γεγονός ότι εάν οδηγηθεί σε στάση πληρωμών ή σε χρεοκοπία, τότε αυτό θα συμπαρασύρει ως ντόμινο όλη την ευρωζώνη. Αξιοποίησε αυτό το αμυντικό υπερόπλο; Έστω ως απειλή…
- Τολμάς;…
Αυτό που ζούμε σήμερα τι είναι;… Το μαρτύριο της σταγόνας, είναι μια παρατεταμένη διαδικασία χρεοκοπίας, πτώχευσης, με όλα τα αρνητικά για την κοινωνία και με κανένα θετικό.
- Δεν υπάρχει στάση πληρωμών….
Στάση πληρωμών παρατεταμένη υπάρχει. Το ξέρουν όσοι είναι ελεύθεροι επαγγελματίες, το ξέρουν όσοι είναι μηχανικοί… παρατεταμένη στάση πληρωμών. Δεν πληρώνει κανείς. Δεν θα πληρώνουν και οι πολίτες σε λίγο.. δεν πληρώνουν τα διόδια για παράδειγμα…
- Αν γινόταν αυτό που λέτε θα φεύγαμε και από το ευρώ. Δεν νομίζω να συμφωνείτε..
Προφανώς και δεν συμφωνούμε. Αλλά το ζήτημα είναι -σας είπα και πιο πριν- ότι βρισκόμαστε σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Η κυβέρνηση έκανε ό,τι έκανε, δεν αξιοποίησε αυτό το αρνητικό υπερόπλο, δεν διαπραγματεύτηκε, δεν εκβίασε…
- Δηλαδή το ότι έβαλε μέσα την Ευρώπη στο παιχνίδι;…
Πού την έβαλε την Ευρώπη στο παιχνίδι;…
- Πήραμε αυτά τα 110 δις.. Υπήρχε κι από πριν μηχανισμός στήριξης;…
Πήραμε 110 δις από την τρόικα…
- Τα πήραμε ναι.. Να μην τα παίρναμε από κανέναν….
Μα είναι στήριξη αυτή ή τιμωρία; Αυτό είναι το ερώτημα. Μας το δίνουν, μας κάνουν ελεημοσύνη; Μας δίνουν 110 και θα πάρουν 300δις .. Κερδίζουν…
- Ναι, αλλά αν πηγαίναμε στις αγορές;…..
.. Σημασία έχει τι μπορεί να γίνει σήμερα..
- Αυτό είναι το ζητούμενο… Τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να επηρεάσετε τα πράγματα. Το ΚΚΕ λέει, ανυπακοή, τέρμα, έξω από την Ε.Ε. Εσείς λίγο τα θολώνετε τα πράγματα. Δεν καταλαβαίνουμε ακριβώς τι λέτε.. Ναι στο ευρωομόλογο,.,.. όχι από δω….
Δεν μπορεί να υπάρξει λύση έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο. Οποιαδήποτε λύση έξω από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, η μονομερής αποχώρηση είναι λύση η οποία θα κάνει να μοιάζει το Νότιο Σουδάν με Ελβετία. Οι αφρικανικές τριτοκοσμικές χώρες θα είναι Ελβετία μπροστά σ΄ αυτό που θα ζούμε.
Από την άλλη όμως, το ευρωπαϊκό πλαίσιο για να αλλάξει χρειάζεται αγώνας, πίεση, διαπραγματευτική δυνατότητα, εκβιασμοί ενδεχομένως. Η Ελλάδα δεν κάνει τίποτε.
Σήμερα ο Πρωθυπουργός έχει τη μόνη δυνατότητα, να δει την αλήθεια και να την πει στο λαό. Όσο δεν την λέει, είναι συνένοχος. Να βγει και να πει την αλήθεια. Να βγει και να πει ότι η επιλογή που έκανε με το μνημόνιο δεν είναι λύση, γιατί σε τρία χρόνια θα πάει το χρέος στο 180%. Να βγει και να πει την αλήθεια. Ποια είναι η αλήθεια. Ότι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια στη χρεοκοπία. Θα την πείτε ελεγχόμενη; Μεγάλη η διαφορά ενδεχομένως, αλλά θα είναι χρεοκοπία. Μπορεί να μην παραλύσουν οι τράπεζες, μπορεί και να παραλύσουν. Δεν το ξέρουμε έτσι όπως πηγαίνουν τα πράγματα. Να βγει και να πει την αλήθεια. Και μέσα και έξω. Να πάει έξω και να τους πει ότι αυτό που κάνετε μας οδηγεί στη διάλυση, να το πει στον ελληνικό λαό και τότε να καλέσει σε συναίνεση για να βρούμε τρόπους διεξόδου από την κρίση στην οποία μας έβαλε. Όχι να μας ζητάει συναίνεση για να συνεχίσει την πτώχευση του ελληνικού λαού. Φτωχαίνει ο λαός, χρεοκοπεί ο λαός και εμείς θα συναινέσουμε σ΄ αυτό το σχέδιο;..
- Θα ήθελα να μας πείτε αν συμφωνείτε με τους όρους του παιχνιδιού. Ζούμε σε μια αστική δημοκρατία. Αυτοί είναι οι όροι. Σήμερα υπάρχει λοιπόν ένα ζήτημα, αυτό που λέμε ανυπακοή.. -εντάξει, το χρησιμοποιεί το ΚΚΕ- ΄΄ Όμως υπάρχει ένα κίνημα τέτοιο του δεν πληρώνω, δεν πληρώνω.. στα διόδια, δεν ανοίγω το δρόμο στην Κερατέα.. Το παιχνίδι έχει κανόνες όμως. Θα πάμε σε μια λογική ανυπακοής; Γιατί ανυπάκουος δεν είναι μόνον ο αριστερός και είναι καλό για την κοινωνία.. αλλά ανυπάκουος είναι και ο ακροδεξιός…
Όταν λοιπόν κανείς δεν τηρεί κανένα κανόνα, ζητάτε μόνο από τους πολίτες να τηρούν τους κανόνες; Δεν γίνεται αυτό…
- Εγώ ερώτηση κάνω…..
.. Όταν λοιπόν δεν τηρούν τους κανόνες οι τράπεζες, όταν δεν τηρεί τους κανόνες το κράτος, όταν το κράτος κόβει με έναν ανάλγητο τρόπο από τους φτωχούς και τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους και αφήνει τους μεγαλοεπιχειρηματίες και το κεφάλαιο να κερδίζει…;
- Άλλο ο κοινωνικός αγώνας..
Σας απαντώ και σας λέω πώς είναι δυνατόν να ζητάμε από έναν άνθρωπο ο οποίος μένει πέριξ της Αττικής, στη Βοιωτία να πηγαινοέρχεται στη δουλειά του και να πληρώνει 7 € διόδια την ημέρα; Είναι αδιανόητο. Κατηγόρησαν τον Γκλέτσο που έριξε τις μπάρες. Πολύ καλά έκανε και τις έριξε τις μπάρες και μπράβο του. Γιατί οι κάτοικοι του δήμου του για να πάνε στη δουλειά τους πρέπει να δίνουν κάθε μέρα 6 και 7 € σε κάποιους εργολάβους που έχουν συνάψει συμβάσεις και οι οποίοι σε τελική ανάλυση δεν έχουν ολοκληρώσει και το έργο τους. Έχουμε το χειρότερο οδικό δίκτυο στην Ευρώπη, το πληρώνουμε τρεις φορές πάνω γιατί οι μεγάλοι εργολάβοι, αυτοί που έχουν τα πάντα στη χώρα, έχουν και τους δρόμους, είχαν και τα σκουπίδια, έχουν και τα κανάλια -άλλο αν πετάνε σκουπίδια και στα κανάλια καμιά φορά. Αυτή είναι η πραγματικότητα στην Ελλάδα. Αυτοί δεν τηρούν καμία σύμβαση. Ο πολίτης γιατί να τηρήσει;…
- Θέλετε να βγει ο κόσμος στο δρόμο; Θεωρείτε ότι είναι ένας τρόπος να αλλάξουν πράγματα;
Μην έχετε καμιά αμφιβολία. Θα βγει.
- Θα βγει. Εσείς τι κάνετε για να βγει…
Το κρίσιμο για την Αριστερά είναι αν θα βγει οργανωμένα, με πολιτικό σχέδιο διεκδίκησης ή αν θα βγει όπως στην Τυνησία.
- Αυτό ρωτάω…
… Και το κρίσιμο ερώτημα για τον Πρωθυπουργό είναι αν θα πει την αλήθεια στο λαό για να μην έχει την τύχη, σε ένα χρόνο από τώρα, του κ. Μπεν Άλι που είναι και στη Σοσιαλιστική Διεθνή, σύντροφος του κ. Παπανδρέου, και να έχει άλλη τύχη ή θα συνεχίσει σαν να μην καταλαβαίνει τίποτα.
Εμείς θέλουμε τον κόσμο στο δρόμο. Και μάλιστα όχι μόνο θέλουμε τον κόσμο στο δρόμο, έχουμε ευθύνη να συνομολογήσουμε ότι σ΄ αυτή την κατάσταση έκτακτης ανάγκης δεν έχει νόημα για την αριστερά να κοιτάει για το μαγαζί της. Να κοιτάει για το αν θα μπει στη Βουλή, αν θα κάνει το 4, 5, το 8 , 9%. Η μόνη απάντηση είναι μια μεγάλη πολιτική ανατροπή που θα δώσει τη δυνατότητα ελπίδας στο λαό και απεμπλοκής από το μνημόνιο.
- Μέσα στην Ε.Ε…..
… Είμαστε πεπεισμένοι ότι το σημερινό ΠΑΣΟΚ και η σημερινή Ν.Δ., τα δυο μεγάλα κόμματα δεν μπορούν να το κάνουν αυτό. Το ΠΑΣΟΚ μας έδειξε γιατί δεν μπορεί να το κάνει. Η Ν.Δ. του κ. Σαμαρά γιατί έχει ανυπέρβλητες δεσμεύσεις και σήμερα δέχεται πιέσεις να μπει σ΄ ένα σχέδιο συναίνεσης και μπορεί να το κάνει ο κ. Σαμαράς αυτό για να εφαρμόσουν σε έναν μεγάλο συνασπισμό αυτή την πολιτική. Η μόνη ελπίδα μπορεί να δοθεί από την αναδιάταξη των συσχετισμών προς όφελος της αριστεράς, μιας αριστεράς όμως που θα καταλάβει ότι πρέπει να ενώσει δυνάμεις σ΄ αυτόν τον σκοπό..
- Θεωρητικό….
Είναι θεωρητικό, είναι όμως και κραυγή αγωνίας..
- Εντάξει, αλλά αυτή η κραυγή αγωνίας δεν βγαίνει στα νούμερα, τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσκοπήσεων, αλλά και στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, ήταν η πιο τίμια δημοσκόπηση.. Δεν βγαίνει…
-
Οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές έδειξαν ακριβώς αυτό που σας λέω, ιδιαίτερα στην περιφέρεια Αττικής.. Γιατί στην περιφέρεια Αττικής είχε 7 διαφορετικούς συνδυασμούς από τα αριστερά…
- Προστίθεται αυτό;…
Βεβαίως δεν προστίθεται. Αν προστεθεί όμως μας κάνει 40%. Δεν προστίθεται. Να συμφωνήσω μαζί σας. Έχετε καμιά αμφιβολία όμως ότι αν σήμερα υπήρχε η δυνατότητα σε ένα μίνιμουμ πλαίσιο.. γιατί προφανώς δεν συμφωνούμε… Με το ΚΚΕ…
-… το ΠΑΣΟΚ μέσα.. Οι άνθρωποι που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ τι είναι δεξιοί;…
Όχι, όχι.. Κάθε άλλο…
- Θα λέγαμε ότι το 80% του ελληνικού λαού είναι αριστερά…. Δεν πάει έτσι…
.. Τούτη την ώρα χρειάζεται μια ευρεία συμπαράταξη από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ, γιατί υπάρχουν και στο ΠΑΣΟΚ δυνάμεις οι οποίες όχι μόνο βλέπουν την πραγματικότητα και δεν συμφωνούν, είναι ανάστατοι αυτή τη στιγμή απ΄ όλα όσα συμβαίνουν. Από τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, ως τα αριστερά της Αριστεράς να υπάρξει ένα μέτωπο. Είναι αναγκαίο να υπάρξει αυτό το μέτωπο με ένα και μοναδικό στόχο: Τον σταματημό της κοινωνικής κατρακύλας και της κοινωνικής χρεοκοπίας. Την απεμπλοκή από το μνημόνιο. Και μετά έχεις μίνιμουμ στόχους: Την αναδιαπραγμάτευση του χρέους χωρίς νέα μνημόνια, την ανάπτυξη με όρους κοινωνικής συνοχής και τη διασφάλιση προϋποθέσεων κοινωνικής ασφάλισης, κοινωνικής προστασίας και απασχόλησης. Να πούμε στον ελληνικό λαό έστω μίνιμουμ πράγματα
To Γραφείο Τύπου
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου