Π.Κ. ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΚΑΙ ΘΗΣΕΙΟΥ, Δρυόπων 31, 11851 Άνω Πετράλωνα, synpetralona@gmail.com

14.10.12

Χριστόφορος Παπαδόπουλος: Να σχεδιάσουμε τον μετασχηματισμό της Ελλάδας και της Ευρώπης




Συνέντευξη στον Χρήστο Σίμο

Αυγη 14/10/2012

Η πολιτική του μνημονίου οδηγεί ταχύτατα τη χώρα στην κατάρευση, επισημαίνει ο Χριστόφορος Παπαδόπουλος, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού της Αριστεράς, μιλώντας στην "Αυγή της Κυριακής". Συνδέει τον εντεινόμενο αυταρχισμό της κυβέρνησης με την αδυναμία της να εξασφαλίσει κοινωνική συναίνεση, λόγω της πολιτικής που ασκεί. Κρίνει θετική την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ως αξιωματική αντιπολίτευση και εκτιμά πως το στοίχημα της μετεξέλιξης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σ' εναν ενιαίο, ριζοσπαστικό φορεά, μπορεί να κερδηθεί.

1. Τον τελευταίο καιρό διαπιστώνεται όξυνση των αστυνομικών μέτρων περιορισμού και ελέγχου των διαδηλώσεων ενώ η κυβέρνηση δια του αρμοδίου υπουργού ΠΡΟΠΟ δείχνει ανοχή ή και συγκαλύπτει ακόμη και την διερεύνηση καταγγελιών για κακοποίηση ή και βασανιστήρια μέσα στη ΓΑΔΑ. Πώς κρίνεις την στάση αυτή; Είναι θέμα Δένδια; υποδηλώνει ανοχή σε παρακρατικές πρακτικές; ή είναι θέμα γενικότερου σχεδίου σκλήρυνσης της στάσης της κυβέρνησης Σαμαρά;
Η κυβέρνηση γνωρίζει πως δεν μπορεί να εξασφαλίσει συναινέσεις, ούτε καν ανοχή στην πολιτική της, παρά την ενορχηστρωμένη προπαγάνδα των καναλιών και των μεγάλων εφημερίδων. Ούτε, βεβαίως, οι κρατικοί διανοούμενοι μπορούν να της προσφέρουν άλλοθι, παρά τον δημόσιο, καθημερινό ευτελισμό τους, με επιχειρήματα επιπέδου Πάγκαλου, που ανασύρουν από την αφάνεια και την ακαδημαϊκή περιφρόνηση κάθε αποτυχημένο νεοφιλελεύθερο για να πείσουν. Μοιραία, σχεδόν, η κυβέρνηση και ολόκληρο το πολιτικό σύστημα υιοθετούν το κράτος της εξαίρεσης, το κράτος «έκτακτης ανάγκης»: δηλαδή αστυνομική βία, ποινική καταστολή, επιτήρηση, αναστολή ή και ακύρωση συνταγματικών εγγυήσεων, αλλά και βασανιστήρια και κακοποιήσεις πολιτών με τη συνδρομή της Χρυσής Αυγής. Η διαχείριση του φόβου και της ανασφάλειας, σήμερα, συνιστά την επίσημη κρατική πολιτική. Η αλήθεια είναι ότι ο αυταρχισμός της κυβέρνησης δεν μας ξαφνιάζει, μας είχε προϊδεάσει ο Σαμαράς, τόσο με τα προγραμματικά του κείμενα, προεκλογικά, όσο και με το δημόσιο λόγο του, πριν και μετά της εκλογές. Ο Σαμαράς εγκαταλείπει την κεντροδεξιά του Καραμανλή και την αντικαθιστά με την μετεμφυλιακή ΕΡΕ, ίσως γιατί γνωρίζει ότι στερείται κοινωνικών συμμαχιών, με τη μνημονιακή καταστροφή των μεσαίων στρωμάτων, και επιλέγει την ιδεολογική αντιπαράθεση, ίσως γιατί «αυτή είναι η φύση του». Μην κοιτάτε που η ΔΗΜΑΡ σφυρίζει αδιάφορα, είμαι σίγουρος ότι γνωρίζει ότι συμμαχεί με την παλιά, καλή δεξιά, για το καλό του Έθνους βεβαίως…

2. Ποιές είναι οι αιτίες της άνοδο της Χρυσής Αυγής και με ποιόν τρόπο μπορεί να την αναχαιτίσει η Ριζοσπαστική Αριστερά;
Η κρίση, η παρακρατική δομή της αστυνομίας, η παράδοση της ελληνικής δεξιάς, η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος, η έκρηξη του δεξιού ριζοσπαστισμού, που βρίσκει διέξοδο στον κοινωνικό αυτοματισμό, είναι κάποιες από τις αιτίες, μαζί φυσικά με τις συντηρητικές αξίες της ισχύος, της ιεραρχίας των μισαλλόδοξων ιδεολογιών. Η απάντηση είναι η αλληλεγγύη, αλλά και η ενδυνάμωση του φρονήματος: είμαστε πολύ ισχυρότεροι από τους τραμπάκουλες όχι μόνο γιατί είμαστε οι περισσότεροι και έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, αλλά γιατί πάντοτε η συλλογικότητα είναι ισχυρότερη από όλες τις μάτσο υποκουλτούρες - γοητευτικές στ' αλήθεια σε τμήμα νεολαίας- αλλά και γιατί η ισότητα, η ελευθερία, η αδελφοσύνη είναι ισχυρότερες αξίες, ιδιαίτερα όταν κάνουμε ότι μπορούμε ώστε να κινητοποιούν ανθρώπους και δράσεις σε κάθε τοπική κοινωνία.

3. Πως κρίνεις τα αποτελέσματα της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα αλλά και τις επιπτώσεις της σκληρής οικονομικής της πολιτικής στην χώρα μας όσο και στην συνοχή και την προοπτική της Ευρωζώνης;
Η Μέρκελ υποσχέθηκε πως θα προσευχηθεί υπέρ των ψυχών μας. Η πολιτική αυτή πολύ σύντομα θα οδηγήσει την Ελλάδα σε πλήρη κατάρρευση. Η Ευρωζώνη από την άλλη είναι μεγάλο πρότζεκτ για τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό, αλλά στο πλαίσιο μιαςτέτοιας κρίσης δεν φαίνεται να έχουν σχέδιο διαφυγής, στο βαθμό που δεν υπάρχει η ηγεμονική τάση που θα ηγηθεί στην καταστροφή κεφαλαίων, που θα απαντήσει, δηλαδή, στην κρίση υπερσυσσώρευσης. Με αυτή την έννοια, το ενδεχόμενο της διάλυσης της, παίζει είτε ως ατύχημα, είτε ως επιλογή.
Πάντως, αυτή τη στιγμή, στο μόνο πράγμα που συμφωνούν οι ευρωπαϊκές ελίτ είναι στην εσωτερική υποτίμηση, όχι μόνο για την Ελλάδα και τον ευρωπαϊκό Νότο, αλλά και για τον Βορρά, ακόμα και για εκείνους που είναι εκτός ευρώ, όπως η Αγγλία για παράδειγμα. Μόνο που, η βορρά των μισθών, των συντάξεων, του κοινωνικού κράτους δεν είναι αρκετά για μια νέα φάση επανεκκίνησης της καπιταλιστικής ανάπτυξης, ακόμα και ένας παγκόσμιος πόλεμος, η συνταγή της προηγούμενης παγκόσμιας κρίσης δηλαδή, χρειάζεται, και αυτός, το ηγεμονικό κράτος που θα τον προκαλέσει.

4. Ποια είναι τα νέα καθήκοντα που ανακύπτουν για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Τα καθήκοντα διατηρούνται ίδια: ταξική απάντηση, κοινωνική εγρήγορση, οργάνωση της άμυνας, οργάνωση της κοινωνικής αλληλεγγύης, εκκίνηση της επίθεσης. Η αξιωματική αντιπολίτευση μας δίνει επιπλέον δυνατότητες. Από την άλλη μεριά, σύμφωνα με τη μεγάλη εικόνα που περιγράφαμε παραπάνω, χρειαζόμαστε, εκτός της τακτικής και του πολιτικού σχεδίου, στρατηγική σκέψη. Στρατηγική σκέψη για τους μετασχηματισμούς στη χώρα και στην Ευρώπη, πολιτικές και ιδιαίτερα κοινωνικές συμμαχίες, και εδώ και εκεί. Δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε με όρους γαλατικού χωριού, ούτε ότι με μια δική μας κυβέρνηση θα υπάρχουν οι ίδιες δομές, οι ίδιες σχέσεις, το ίδιο κράτος, το ίδιο αναπτυξιακό πρότυπο, απλά πιο δίκαιο και πιο αναδιανεμητικό. Χρειαζόμαστε σχέδιο για το ριζικό μετασχηματισμό και τις προϋποθέσεις του και στα 2 επίπεδα.

5. Ανταποκρίνεται σε ποιό βαθμό ο ΣΥΡΙΖΑ στις αυξημένες κοινωνικές απαιτήσεις της νέας περιόδου;
Ανταποκρινόμαστε, και όσοι γκρινιάζουν στην πραγματικότητα μας κατηγορούν πως δεν υποκαθιστούμε όσο θα έπρεπε το κοινωνικό, δηλαδή, αυτό που δεν θέλουμε. Είμαστε επαρκείς; Όχι, αλλά η κατακτημένη μας ταυτότητα και η εμπειρία μας –στάση μας σε όλα τα κρίσιμα- μας δίνουν μοναδικές δυνατότητες.

6. Με ποιον τρόπο πρέπει να προχωρήσει ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ σε ενιαίο πολιτικό φορέα; Ποια προβλήματα διαπιστώνεις και πώς μπορούν να ξεπεραστούν;
Τον επόμενο χρόνο, την Άνοιξη του 2013, ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ φιλοδοξεί να έχει μετασχηματισθεί σε ένα ενιαίο, πολυτασικό οργανισμό της Αριστεράς, και αυτή είναι και η δική μου πεποίθηση, χωρίς ενδοιασμούς. Σε αυτή την προσπάθεια το πρώτο βήμα είναι η Συνδιάσκεψη του Νοεμβρίου του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Ένα μικρό βήμα, σε σύγκριση με τις εκκρεμότητες που θα αφήσει για μετά: όπως τα ζητήματα της αυτοδιάλυσης ή της διπλής ένταξης των συνιστωσών οργανώσεων, η αυθεντική, άνευ ποσοστώσεων των συνιστωσών, εκπροσώπηση των τοπικών και κλαδικών οργανώσεων του φορέα κ.α. Ένα άλμα όμως, σε σύγκριση με τη σημερινή πραγματικότητα, από τη στιγμή που αποδίδονται άμεσα πολιτικά δικαιώματα, δηλαδή το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσαι, το δικαίωμα στη λήψη των πολιτικών αποφάσεων, σε όλους εκείνους, άνδρες και γυναίκες, που δηλώνουν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ. Να γίνει επιτέλους πραγματικότητα το καθολικό αίτημα του κόσμου μας «ένα μέλος, μία ψήφος». Αν φοβάμαι κάτι, είναι τα πλαδαρά γιγαντιαία πολιτικά σώματα, τις ασπόνδυλες διακηρύξεις, την «ανάθεση» στις ηγεσίες και την «υποκατάσταση» της δημοκρατίας της βάσης από τη δημοκρατία των συνιστωσών ή των τάσεων. Στο χέρι μας είναι να τα κάνουμε καλά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου