Όσο απομακρυνόμαστε από την επιρροή της καταιγιστικής προπαγάνδας των πρώτων ημερών, περί της μεγάλης επιτυχίας της συμφωνίας των Βρυξελλών, η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι οι πολίτες, ιδίως οι εργαζόμενοι και οι νέοι άνθρωποι, συνειδητοποιούν βαθμιαία την παγίδευση της χώρας σε ακόμα σκληρότερους μηχανισμούς αφαίμαξης σε βάθος χρόνου. Γι’ αυτό ο πρωθυπουργός μιλά για την «ανάγκη ενός πατριωτισμού» και ο υπουργός Οικονομικών επίσης υποστηρίζει ότι τα ακραία νεοφιλελεύθερα μέτρα -όπως επισήμως λέγεται- ήταν «ανάγκη για τη διάσωση της χώρας». Γνωρίζουν πολύ καλά τι σημαίνει όταν το ΔΝΤ λέει «δεν έχω τίποτε άλλο να προσθέσω».
Ο ΣΥΡΙΖΑ ακριβώς σ’ αυτή την κρίσιμη στιγμή θεωρεί ότι πρέπει με καθαρότητα και ευθύνη να τονίσει ότι η χώρα λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης βρίσκεται σε φαύλο κύκλο και ότι οι αποφάσεις των Βρυξελλών τον έκαναν ακόμη πιο αδυσώπητο. Η συμφωνία όχι μόνο δεν εξασφάλισε έστω και μικρά περιθώρια χαλάρωσης για την πολιτική της κυβέρνησης, αλλά, αντίθετα, εξασφάλισε στις αγορές ότι μπορούν να συνεχίσουν να κερδοσκοπούν χωρίς τον κίνδυνο άμεσης χρεοκοπίας. Χωρίς ταυτόχρονα αυτό να σημαίνει απομάκρυνση από το ενδεχόμενο χρεοκοπίας μακροπρόθεσμα. Το κείμενο της συμφωνίας, έμπνευσης της κυρίας Μέρκελ και του ΔΝΤ, είναι αποκαλυπτικό.
Το φορολογικό νομοσχέδιο καθώς και τα κυοφορούμενα ασφαλιστικό και αναπτυξιακό είναι ενταγμένα απαρέγκλιτα στο νεοφιλελευθέρο πλαίσιο της συμφωνίας. Αποκαλύπτουν ότι η κυβέρνηση δεν κινείται όπως λέει από «ανάγκες» και όπως υπονοεί κάτω από «πιέσεις» αλλά και από τις αντιλήψεις της που είναι ταυτόσημες με αυτές των Βρυξελλών και του ΔΝΤ.
Επομένως, η αντίσταση και η ανατροπή αυτών των μέτρων είναι πράγματι ανάγκη όλης της κοινωνίας. Υπερβαίνει από αυτή την άποψη την αριστερά, τους εργαζόμενους, τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα και ειδικά τους νέους που θα έχουν το θλιβερό προνόμιο να αποτελέσουν μια χαμένη γενιά.
To Γραφείο Τύπου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου