Για να εφαρμόσουν την απόφαση χρειάζεται να ολοκληρώσουν την περιμετρική περίφραξη και τις ελεγχόμενες εισόδους, έτσι ώστε να μπορέσουν να επιβάλουν στο λόφο μας ωράριο λειτουργίας αρχαιολογικού χώρου, όπως προβλέπει η Υ.Α. Δηλαδή, αυτοί οι καλοί άνθρωποι θέλουν του Φιλοπάππου να είναι ανοιχτός από τον Απρίλιο μέχρι και τον Οκτώβριο 8πμ – 8μμ και τους υπόλοιπους 5 μήνες του χειμερινού ωραρίου από τις 8:30πμ – 3μμ!!! Ο τελευταίος επισκέπτης μπαίνει μισή ώρα πριν τη λήξη του ωραρίου.
Αν υπολογίσει κανείς τις ώρες σε ετήσια βάση, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 145 μέρες ανοιχτός και 220 κλειστός ο λόφος. Αλλά και από ποιοτική πλευρά να το εξετάσει κανείς, για τους πέντε χειμερινούς μήνες που ο χώρος κλείνει στις τρεις, αυτό το ωράριο σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι άνθρωποι και γείτονες χάνουν πλήρως την δυνατότητα να επισκεφθούν το λόφο για το πενθήμερο. Το καλοκαίρι, πάλι, στερούμαστε τις υπέροχες βραδιές με το ηλιοβασίλεμα και την ελάχιστη βραδινή δροσιά μέσα στους καύσωνες.
Πάρτε μια γεύση του τί θα σημαίνει ωράριο από το site του Υπουργείου Πολιτισμού, στο οποίο οι λόφοι Φιλοπάππου (Δυτικοί λόφοι) παρουσιάζονται ως χώρος με ωράριο!!!
Ο ΜΟΝΟΣ λόγος που το ωράριο είναι μόνο στα χαρτιά και τις ιστοσελίδες (τους) είναι ότι οι κάτοικοι έχουν ξηλώσει μεγάλα τμήματα της περίφραξης. Αλλιώς από το 2008 ο λόφος θα είχε ωράριο και στην πράξη.
Από τα παραπάνω είναι φανερό ότι με τη δικαιολογία της δήθεν προστασίας, η Α’ ΕΠΚΑ και το ΥΠΠΟ επιδιώκουν την εφαρμογή μιας προκρούστιας λογικής που σαν μόνο θύμα θα έχει τους απλούς περιπατητές από τους οποίους θα στερήσει το λόφο. Του Φιλοπάππου θα μετατραπεί σε μια δημόσια υπηρεσία 700 στρεμμάτων, έρμαιο των ωραρίων των υπαλλήλων του ΥΠΠΟ και κάθε άλλου προβλήματος, απεργίας, έλλειψης προσωπικού κ.α. που θα κρατάνε το λόφο κλειστό επιπλέον μέρες, όπως συχνά συμβαίνει με πολλούς αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία. Άλλωστε ήδη το καλοκαίρι του 2007, όταν ακόμα υπήρχε περίφραξη στην Πνύκα, εμβρόντητοι περιπατητές βρήκαν πάνω στις κλειστές της πόρτες σημειώματα για απεργία. Βέβαια, στην περίπτωση αυτή, η απεργία ήταν σκέτη δικαιολογία. Για την ακρίβεια, ήταν απλά και μόνον μέρος του στρατηγικού σχεδίου που είχε συλλάβει η Α’ ΕΠΚΑ για να παρεμποδίσει συνέλευση κατοίκων στο χώρο. Το μαρτυρούσε, άλλωστε, και η παρουσία μεγάλης αστυνομικής δύναμης.Ήδη 12 πολίτες της περιοχής μας, προσέφυγαν με δικά τους έξοδα στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της Υ.Α. που κηρύσσει τους λόφους Οργανωμένο Αρχαιολογικό Χώρο και επιβάλλει ωράριο λειτουργίας. Ο Εισηγητής προτείνει την ακύρωση του ωραρίου πρόσβασης καθώς το βρίσκει μέτρο που είναι αντισυνταγματικό, εις βάρος των πολιτών και ασύμμετρο σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες προστασίας που έχουν οι λόφοι. Αναμένουμε και την τελική απόφαση με βάσιμη αισιοδοξία.
Μπορείτε να διαβάσετε στον τύπο τα σχετικά δημοσιεύματα για την εισήγηση στο ΣτΕ. [1]-[2]-[3]-[4]-[5]
Αυτή την πινακίδα θα αντικρίζαμε (δεν είναι αληθινή) στις 4-5 εισόδους του κλειστού λόφου μας, αν περνάγανε τα σχέδια τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου