Π.Κ. ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΚΑΙ ΘΗΣΕΙΟΥ, Δρυόπων 31, 11851 Άνω Πετράλωνα, synpetralona@gmail.com

3.11.10

Σκούτας Παναγιώτης (1η Εκλογική Περιφέρεια)


Στις εκλογές την ερχόμενη Κυριακή χρειάζεται να καταγραφεί μήνυμα κοινωνικής αντίστασης απέναντι στα κυβερνητικά μέτρα, στο Μνημόνιο και τον "Καλλικράτη". Να δοθεί μια σαφή πολιτική απάντηση. Το κρίσιμο για την αριστερά είναι να υπάρξουν ευρύτερες μετατοπίσεις ώστε να δημιουργηθούν πολιτικές συγκλήσεις για πολιτική διέξοδο σε αντιμνημονιακή κατεύθυνση. Στην αυτοδιοίκηση τίποτα δεν θα είναι ίδιο μετά την εφαρμογή του "Καλλικράτη".
Ο Δήμος Αθηναίων θα βρεθεί πρώτος στο επίκεντρο των μέτρων προσαρμογής στο Μνημόνιο, είτε με τον Κακλαμάνη είτε με τον Καμίνη. Η θητεία Κακλαμάνη εφάρμοσε νεοφιλελεύθερη πολιτική καταχρεώνοντας τον Δήμο, κυνηγώντας το πράσινο, κλείνοντας παιδικούς σταθμούς. Tαυτίστηκε με οικονομικά συμφέροντα, στράφηκε ενάντια στα κινήματα της πόλης και στις όποιες διεκδικήσεις των πολιτών. Εφάρμοσε ένα αυστηρό συγκεντρωτικό μοντέλο λειτουργίας μακριά από συμμετοχή, διαφάνεια και έλεγχο.
Από την άλλη, ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ κ. Καμίνης έχοντας ανά χείρας το Μνημόνιο διατυμπανίζει την αλλαγή στον δήμο, με ένα συντηρητικό λόγο, χωρίς να υπάρχει πρόγραμμα, ταυτιζόμενος πλήρως με τις κυβερνητικές επιλογές (για Ελαιώνα, μετανάστες , κέντρο), μην έχοντας τίποτα να πει ούτε για την δημοκρατική λειτουργία του Δήμου ούτε για το από πού θα βρει τα χρήματα.
Για να αλλάξει η Αθήνα δεν χρειάζονται διλήμματα, η λύση δεν είναι απλώς να αλλάξει χέρια ο δήμος. Προϋποθέτει πρωτίστως μια εναλλακτική πολιτική που θα βάζει στη πρώτη γραμμή τις ανάγκες των εργαζομένων, των νέων, όλων των στρωμάτων που οδηγούνται στο περιθώριο από την κρίση. Χρειάζονται πολιτικές που θα συσπειρώνουν την κοινωνική δυσαρέσκεια και θα την μετατρέπουν σε αλληλεγγύη και δημιουργία για την Αθήνα. Χρειάζονται πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο, πολιτικές που θα τα βάζουν με τις οικονομικές εργολαβίες, που θα διεκδικούν προς όφελος των δημοτών.
Η Ανοιχτή Πόλη υπήρξε η μοναδική δύναμη που μαζί με τα κινήματα, τους ενεργούς πολίτες και τη νεολαία, κατάφεραν νίκες απέναντι στα σχέδια της δημοτικής αρχής. Η Αθήνα τη χρειάζεται πιο δυνατή και ενεργό στην εποχή της οικονομικής κρίσης και του "Καλλικράτη".

Οικονομολόγος, μέλος Γραμματείας Ανοιχτής Πόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου