Π.Κ. ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΚΑΙ ΘΗΣΕΙΟΥ, Δρυόπων 31, 11851 Άνω Πετράλωνα, synpetralona@gmail.com

18.9.12

Για την κοινωνική αλληλεγγύη


Ο Κώστας Μαρματάκης της επιτροπής δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ μιλά στο δημοσιογράφο Μπάμπη Αγρολάμπο και στο ρ/σ "Στο Κόκκινο" για τα δίκτυα κοινωικής αλληλεγγύης
 
 
Παναττική συνάντηση για τη στήριξη των δομών αλληλεγγύης
 
Σε παναττική συνάντηση εργασίας με θέμα τη δημιουργία και τη στήριξη δομών κοινωνικής αλληλεγγύης για όλους τους ανθρώπους, ανεξαρτήτως φυλής και εθνικότητας, καλεί ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ την Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου στις 6.30 μμ, στο Πολυτεχνείο, στην αίθουσα 318. Σκοπός της συνάντησης είναι η ανταλλαγή απόψεων γύρω από το θέμα και η συντονισμένη παρέμβαση σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Την Πέμπτη στις 6.30 στο Πολυτεχνείο
Σε μια περίοδο που η οικονομική κρίση, η ανεργία και η φτώχεια οδηγούν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στα όρια της εξαθλίωσης, η κρισιμότητα του ζητήματος της αλληλεγγύης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας για όλους όσοι οραματίζονται μια κοινωνία χωρίς ανισότητες, μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις.

Βασικό στοιχείο της πρωτοβουλίας αυτής είναι η παραδοχή πως στην Ελλάδα η οικονομική κρίση έχει αποτέλεσμα την ανθρωπιστική κρίση, η έκταση και το βάθος της οποίας προσομοιάζουν με καιρό πολέμου. Η ριζοσπαστική Αριστερά οφείλει να απαντήσει άμεσα, συμβάλλοντας με όλες τις δυνάμεις της στη δημιουργία ενός ευρύτατου δικτύου αλληλεγγύης, ώστε να να αντιμετωπιστούν άμεσα οι επιπτώσεις από την ολομέτωπη επίθεση που υφίσταται η ελληνική κοινωνία από την εφαρμοζόμενη πολιτική.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ το ζήτημα της αλληλεγγύης τίθεται ως απαραίτητη προϋπόθεση ώστε ο λαός να ορθώσει το ανάστημά του και να αντεπιτεθεί. Επιπλέον αποτελεί μια διαδικασία λαϊκής αυτοοργάνωσης με χειραφετητικό περιεχόμενο και συνιστά τον μόνο δρόμο αντίστασης στην ανάπτυξη αντικοινωνικών φαινομένων, όπως ο ρατσισμός, ο φασισμός κι ο εθνικισμός.
Οι δομές κοινωνικής αλληλεγγύης δεν έχουν σκοπό την υποκατάσταση του υπό διάλυση κοινωνικού κράτους, αλλά την ενεργοποίηση και την αυτενέργεια της κοινωνίας, τη διεκδίκηση κοινωνικών παροχών για όλους.

Πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης έχουν αναπτυχθεί σε όλη την Ελλάδα. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θεωρεί κομβικής σημασίας τη συγκρότησή τους στη βάση λαϊκών συνελεύσεων, με τη μεγαλύτερη αντιπροσωπευτικότητα και συμμετοχή, αποφασιστικό χαρακτήρα και οικονομική αυτοτέλεια.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, όπως εξήγγειλε αμέσως μετά τις εκλογές, θα ενισχύσει οικονομικά τις δομές αλληλεγγύης. Όμως, ο τελικός στόχος θα πρέπει να είναι η διαμόρφωση των προϋποθέσεων που θα εξασφαλίζουν την οικονομική και πολιτική αυτοτέλεια των δομών αυτών. Η οικονομική ενίσχυση δεν θα πρέπει να καλύπτει πάγιες δεσμεύσεις, ούτε να ενισχύει την επιδοματική λογική για την κοινωνική αλληλεγγύη. Βασική επιδίωξη είναι η υποστήριξη είτε υποδομών είτε εξοπλισμού (π.χ. κοινωνικά ιατρεία) είτε νέων συνεταιριστικών και αλληλέγγυων εγχειρημάτων.

Πανελλαδική συνάντηση των πρωτοβουλιών “Χωρίς Μεσάζοντες”

Πραγματοποιήθηκε χθες Σάββατο, στην Κατερίνη, πανελλαδική συνάντηση ομάδων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή και διανομή αγροτικών προϊόντων. Τη συνάντηση διοργάνωσε η η Εθελοντική Ομάδα Δράσης του νομού Πιερίας. Έλαβαν μέρος 40 περίπου πρωτοβουλίες απ' όλη την Ελλάδα. Οι βασικοί στόχοι της συνάντησης ήταν η οργάνωση κατά περιοχή σε ομάδες για την αποτελεσματικότερη διάθεση των προϊόντων στους καταναλωτές σε προσιτές τιμές, με σκοπό την πάταξη της κερδοσκοπίας.

Τέλος, η οργανωμένη αντίσταση στους μεσάζοντες και όλους τους φορείς που κερδοσκοπούν εις βάρος παραγωγών και καταναλωτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου