Π.Κ. ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΚΑΙ ΘΗΣΕΙΟΥ, Δρυόπων 31, 11851 Άνω Πετράλωνα, synpetralona@gmail.com

26.4.10

Η επιφυλακή και πίεση των πολιτών απέδωσε!

αναδημοσίευση από το blog filopappou.wordpress.com/

Η καταγγελία που έγινε μέσω του blog μας αρχικά και στην συνέχεια με κατάθεση καταγγελιών στις αρμόδιες υπηρεσίες και φορείς ευτυχώς απέδωσε. Αναφερόμαστε στην μαζική νυχτερινή εκφόρτωση οικοδομικών υλικών 6/4/2010 στην εκκλησία του Αγίου Δημήτρη Λουμπαρδιάρη και την συνεπακόλουθη εκτίμηση, ότι βρισκόμασταν μπροστα στην πιθανότητα εκτέλεσης παράνομων οικοδομικών εργασιών στο μνημείο του Πικιώνη. Μετά τις κινήσεις μας η Α’ ΕΠΚΑ ανταποκρίθηκε θετικά με το έγγραφο που σας παρουσιάζουμε, αλλά και επιπλέον εξαφανίστηκαν από τον περίβολο της εκκλησίας κάποια από τα υλικά που ήταν ορατά. Δεν γνωρίζουμε τι απέγινε με τα υπόλοιπα που ήταν αποθηκευμένα σε κλειστό χώρο. Πάντως όλα δείχνουν ότι αποτράπηκε μια νέα αυθαιρεσία εν τη γενέση.
Το έγγραφο:
Από την υπόθεση αυτή προκύπτουν τρία ζητήματα:
  • Πρώτων. Θα ήταν αυτή η εξέλιξη της υπόθεσης αν δεν είχαν κινητοποιηθεί οι πολίτες; Αν δεν ήμασταν σε επίμονη διαρκή επιφυλακή τι θα είχε συμβεί; Τα υλικά θα είχαν ξεφορτωθεί χωρίς καμία αντίδραση των αρχαιοφυλάκων και πιθανά θα καταλήγαμε σε τετελεσμένες παράνομες εργασίες. Ας ελπίσουμε να έχουμε λάθος.
  • Δεύτερον. Επειδή το έγγραφό ρίχνει την ευθύνη στους αρχαιοφύλακες, αλλά τα συμβάντα στον λόφο είναι πάρα πολλά για να είναι αυτό το κύριο ζήτημα, αναρωτιόμαστε τι είναι αυτό που κάθε φορά κάνει τους φύλακες εξαιρετικά ελαστικούς ή αδιάφορους σε περιπτώσεις παρανομιών. Μήπως θέλουμε να πούμε το πρόβλημα ξεκινά από ψηλά και απλώς οι φύλακες (όχι άμοιροι ευθυνών) είναι αυτοί που φαίνονται; Γιατί τελικά δεν ασκούν την απόλυτη εξουσία που έχουν στον αρχαιολογικό χώρο;
  • Τρίτον. Τι είναι τελικά αυτό που κάνει, πότε τους υπεύθυνους της εκκλησίας, πότε το Διόνυσο, πότε άλλους, να αψηφούν την εξουσία της Εφορείας Ακροπόλεως – Α’ ΕΠΚΑ στον χώρο; Μήπως τελικά είναι η ίδια η Α’ ΕΠΚΑ που έχει δώσει με τη στάση την εντύπωση ότι δεν υπάρχει λόγος να την φοβούνται; Γιατί αντιθέτως στην περίπτωση της αντιπαράθεσης με τους πολίτες η ίδια ‘Α ΕΠΚΑ πολλάκις έχει καταλήξει να φωνάζει την αστυνομία και να κάνει μηνυτήριες αναφορές κατά πολιτών. Γιατί τέτοια διαφορά στην αντιμετώπιση;
Κι όμως, θα επιμένουμε ρομαντικά να ελπίζουμε ότι κάποια μέρα, κάποια Α’ ΕΠΚΑ θα ασκεί τα καθήκοντα της προστασίας του αρχαιολογικού χώρου και άλσους του Φιλοπάππου έτσι που η επιφυλακή και η κινητοποίηση των πολιτών θα είναι πια αχρείαστη. Αμήν!



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου