Π.Κ. ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΚΑΙ ΘΗΣΕΙΟΥ, Δρυόπων 31, 11851 Άνω Πετράλωνα, synpetralona@gmail.com

2.12.11

«Υγειονομική ζώνη» εν όψει Χριστουγέννων στην πλατεία Κλαυθμώνος;

του AntistaChef
 
 
Οι άστεγοι δημιουργούν πρόβλημα στη διακόσμηση της πόλης, δημιουργώντας πρόβλημα στον εορταστικό στολισμό του κ. Καμίνη...

Του Παναγιώτη Σκούτα

Τις τελευταίες μέρες ο Δήμος της Αθήνας και ο Δήμαρχος Αθηναίων κ. Καμίνης κατέγραψαν στο ενεργητικό τους άλλο ένα πολιτικό, κοινωνικό και ανθρωπιστικό ολίσθημα που προκάλεσε την  οργή των σκεπτόμενων και κοινωνικά ευαίσθητων ανθρώπων. Στο πλαίσιο μιας «επίπλαστης ανάπλασης», και ενόψει Χριστουγέννων, άνθρωποι του Δήμου αφαίρεσαν από την πλατεία Κλαυθμώνος όλα τα παγκάκια που υπήρχαν σε αυτήν. Έχουμε λοιπόν το πρωτόγνωρο φαινόμενο, σε μια κεντρική πλατεία της πόλης, με πράσινο και χώρο να κινηθείς, προκειμένου να χρησιμοποιείται υποτίθεται από τους πολίτες, σήμερα να μην υπάρχει δυνατότητα να μπορεί κανείς να  καθίσει.

Αποδείχτηκε πόσο κοντόφθαλμη είναι η λογική της δημοτικής αρχής, που θεωρεί ότι με αυτό  τον τρόπο θα διαμορφωθεί μια “υγειονομική ζώνη” ώστε να απομακρυνθούν από τις πλατείες της πόλης οι άστεγοι.

Από την άλλη, παραμένει απορίας άξιο γιατί η δημοτική αρχή  δεν διαθέτει  ανάλογη στοιχειώδη ευαισθησία ώστε να παρέμβει στην παράνομη και καταχρηστική  βιομηχανία των τραπεζοκαθισμάτων σε πεζοδρόμια και πλατείες της πόλης. Γιατί δεν επιλύει προβλήματα κίνησης των δημοτών, γιατί δεν παίρνει αντίστοιχα μέτρα για την παράνομη κατάληψη του δημόσιου χώρου και την  εκμετάλλευση που διαπράττεται  σε βάρος της πόλης;

Ενδεικτικός στην επιχείρηση αποψίλωσης της πλατείας από τα παγκάκια υπήρξε ο τρόπος που το θέμα μπήκε προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Με τη διαδικασία της «προ ημερησίας διατάξεως» στις 13/10/2011, οι σύμβουλοι του κ. Καμίνη επιδίωξαν να κρύψουν τις πραγματικές τους προθέσεις. Τα τοιχία ζητούσαν να κοπούν, και αντί γι΄ αυτά ξήλωσαν τελικά τα παγκάκια...

Η αντιδήμαρχος κ. Σπυροπούλου υποστήριξε ότι «πρέπει vα γίνουν κάποιες  ελάχιστες εργασίες από τα δικά μας συνεργεία, προκειμένου η πλατεία vα είναι  σε καλή κατάσταση εv όψει τωv Χριστουγέννων. Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο, η έγκριση που χρειάζεται από τo Δημοτικό Συμβούλιο είναι για vα κoπoύv κάποια τοιχία τελείως άχρηστα σήμερα. Για vα γίνει αυτή η εργασία με σύμφωνη γνώμη της Διεύθυνσης Μελετώv, πρέπει vα υπάρξει  απόφαση του  Δημοτικού Συμβουλίου. Τα συνεργεία πoυ εκτελούν τη διαδικασία αυτή είναι  δικά μας, επισκευάζουν τα παγκάκια και κάποια από αυτά τα τοιχία θέλουν κόψιμο».

Έντονη κριτική στην πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής άσκησε η σύμβουλος της Ανοιχτής Πόλης Ελένη Πορτάλιου: «Όλο αυτό τo σχέδιο  πoυ εμφανίζεται επείγον και αναπλαστικό έχει σκοπό vα καταργήσει τους χώρους εκείνους όπου στεγάζονται κάποιοι άστεγοι άνθρωποι και κοιμούνται  τo βράδυ. Είναι προφανής ο στόχος και προφανώς είμαστε ριζικά αντίθετοι».

Η κ. Σπυροπούλου παρόλα αυτά επέμεινε: «Το πρόβλημα δεv είναι  τα παγκάκια πoυ είναι ενσωματωμένα. Υπάρχουν κάποια τοιχία στηv πλατεία, τα oπoία είναι πάρα πολύ  ψηλά και ενώ έγιναν σύμφωνα με τηv αρχική διαμόρφωση, σήμερα είναι εστία μόλυνσης, με αποτέλεσμα να έχουν  φύγει τα περισσότερα από τα δέντρα. Αυτά πρέπει vα τα φτιάξουμε. Τα επισκευάζουμε. Δεv υπάρχει κάτι άλλο».

Το ζήτημα δεν αφορά βεβαίως τα τοιχία. Το θέμα είναι ότι χρειάζεται να υπάρχουν προνοιακές υπηρεσίες και υποστηρικτικά προγράμματα επανένταξης στη ζωή, αντί να παρουσιάζεται το ζήτημα των αστέγων, των απόρων, των τοξικοεξαρτημένων και των μεταναστών σαν πρόβλημα «κατάληψης» των πλατειών και να αντιμετωπίζεται με προσχήματα. Όταν οι άστεγοι αυτή τη στιγμή ανέρχονται σε  20.000, είναι πολιτικά ανυπόστατη, απαράδεκτη και απάνθρωπη  η προσπάθεια  της δημοτικής αρχής να επιλύσει τέτοιου μεγέθους προβλήματα, με την λογική ότι η εικόνα που δίνεται δεν είναι ευχάριστη σε κάποιους.

Το πραγματικό πρόβλημα θα εξακολουθήσει να υπάρχει το επόμενο διάστημα, αφού οι πολιτικές του μνημονίου θα σπρώχνουν καθημερινά μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στο περιθώριο. Τα στοιχεία που έχει στη διάθεση της η Ανοιχτή πόλη από τις γειτονιές της Αθήνας δείχνουν ότι η ανεργία και η μείωση του εισοδήματος στα νοικοκυριά φέρνει τη φτώχεια ολοένα και πιο κοντά στους δημότες, ενώ  παράλληλα  παίρνει εκρηκτικές  διαστάσεις το φαινόμενο ασιτίας των μαθητών στα σχολεία. Όλα αυτά είναι μια πρόγευση του τι μας περιμένει και το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν αντιμετωπίζονται με κριτήρια αισθητικής.

Η  δημοτική αρχή δεν μπορεί να κάνει τον Πόντιο Πιλάτο, ούτε είναι δυνατό οι συνιστώσες της πλειοψηφίας (ΔΗΜ.ΑΡ, Οικολόγοι Πράσινοι) να σφυρίζουν αδιάφορα, κλείνοντας τα μάτια στη λογική του μνημονίου που εφαρμόζεται στην καθημερινότητα του δήμου.  Αυτή η τακτική δεν λύνει ούτε το πρόβλημα των αστέγων ούτε αυτό του δημόσιου χώρου. Η κοινωνία μας έχει ανάγκη από κοινωνικές και προνοιακές πολιτικές και ο δήμος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο  ευθύνης να τις αναζητήσει: κινητοποιώντας τις υπηρεσίες του και αναζητώντας  λύσεις μέσα από κυβερνητικές πρωτοβουλίες, παίρνοντας μέτρα που θα ανακουφίζουν τα κοινωνικά προβλήματα, κινητοποιώντας οργανώσεις και κινήματα πόλης και συνεργαζόμενος με χώρους αλληλεγγύης. Όλα αυτά, ώστε να  διαμορφωθεί επιτέλους στην πόλη ένα κοινωνικό και αυτοδιοικητικό δίχτυ κοινωνικής προστασίας.

Ο Παναγιώτης Σκούτας είναι μέλος  της Γραμματείας της Ανοιχτής πόλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου