Π.Κ. ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΚΑΙ ΘΗΣΕΙΟΥ, Δρυόπων 31, 11851 Άνω Πετράλωνα, synpetralona@gmail.com

12.1.11

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ 3ΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΟΥ ΚΕΑ



1. Στο δρόμο προς το 3ο Συνέδριο: Στόχοι και προσυνεδριακή δουλειά

α. Κείμενο πολιτικής απόφασης

Από την αρχή της συζήτησης για το 3ο Συνέδριο (τέλη 2009) συνομολογήθηκε η ανάγκη για την κατάρτιση όχι ενός εξαντλητικού Κειμένου Θέσεων, αλλά ενός συμπαγούς και σύντομου κοινού Προγράμματος Δράσης, που θα έθετε τις πολιτικές αιχμές και στοχεύσεις του ΚΕΑ για την επόμενη τριετία και μέσω αυτών θα αναδείκνυε την ανάγκη για στροφή όλων των δυνάμεων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς προς τους κοινωνικούς αγώνες, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης και την διαμόρφωση και διεκδίκηση μιας αριστερής, εναλλακτικής διεξόδου.
Ενδεικτικό αυτής της συνομολογίας των κομμάτων του ΚΕΑ υπήρξε το γεγονός ότι, μετά από μια πρώτη, ριζική αναδιαμόρφωση του πρώτου προσχεδίου της “Ατζέντας”, η υπόλοιπη προσυνεδριακή αλλά και συνεδριακή δουλειά της Επιτροπής Θέσεων κύλησε ομαλά, χωρίς εντάσεις και με το σύνολο των κομμάτων να καταθέτουν πολύ συγκεκριμένες, σύντομες και κατά το δυνατόν πιο συναινετικές τροπολογίες ή/και προτάσεις για προσθαφαιρέσεις.


β. Απολογισμός και Καταστατικές αλλαγές

Ως κεντρικός στόχος για το 3ο Συνέδριο τέθηκε η στροφή του ΚΕΑ σε μια καλύτερη μεθοδολογία δουλειάς, που θα καταστήσει το κόμμα πιο παρεμβατικό, πιο αποτελεσματικό, πιο ορατό και “χρήσιμο” πολιτικό εργαλείο για τη βάση των κομμάτων που το συναποτελούν, αλλά και τις λαϊκές τάξεις των χωρών της Ευρώπης.
Αυτό επισημάνθηκε αρχικά μέσα από τη σημαντική πρωτοβουλία που πάρθηκε για μια αναλυτική αξιολόγηση των 6 χρόνων ύπαρξης και λευτουργίας του ΚΕΑ. Το τελικό κείμενο απολογισμού, που καταρτίστηκε και με τη σημαντική συμβολή του ΣΥΝ, αποτελεί κατάκτηση, αφού εντοπίζει προβλήματα και αδυναμίες, ανιχνεύοντας ταυτόχρονα τις αναγκαίες αλλαγές/ ρυθμίσεις για να τις υπερβούμε.
Ακριβώς πάνω στα συμπεράσματα του απολογισμού βασίστηκε η ευρεία συζήτηση που έγινε στο 3ο Συνέδριο για την ανάγκη ανάπτυξης και κοινωνικής γείωσης των Δικτύων και Ομάδων Εργασίας του ΚΕΑ, αλλά και η όλη συζήτηση για τη διοργάνωση πανευρωπαϊκών εκστρατειών, που συγκεκριμενοποιήθηκε με την υιοθετηθείσα πρόταση καμπάνιας για ένα “Ευρωπαϊκό Ταμείο Κοινωνικής Ανάπτυξης” και θα αποκρυσταλλωθεί στις 14-16 Ιανουαρίου 2011 στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα με την Ομάδα Εργασίας για τον απολογισμό, και “πατώντας” πάνω στα συμπεράσματα του απολογισμού, δραστηριοποιήθηκε και η Επιτροπή Καταστατικού, η οποία συνεδρίασε 3 φορές πριν το Συνέδριο και διαβουλεύτηκε ηλεκτρονικά. Μολαταύτα, λίγα ήταν τα κόμματα που έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για τη διαδικασία των καταστατικών αλλαγών. Στην πορεία για το Συνέδριο η Επιτροπή πρόκρινε ως τελικές προτάσεις προς το Σώμα μόνο τις προτάσεις που συνάντησαν ομοφωνία και απέρριψε αρκετές προτάσεις που δεν εγκρίνονταν ομόφωνα, παρόλα αυτά συγκέντρωναν ευρύτατες πλειοψηφίες (και αυτό το φαινόμενο χειάζεται ειδική συζήτηση για το μέλλον).
Η Επιτροπή Καταστατικού εκ των πραγμάτων άφησε εκτός των τελικών της προτάσεων προς το Σώμα τα Άρθρα του Καταστατικού που αφορούσαν στην εκλογή της ηγεσίας του ΚΕΑ, αφού, κατά τη διάρκεια της προσυνεδριακής διαδικασίας, η επιλογή του απερχόμενου Προέδρου του ΚΕΑ για τη διεξαγωγή αυστηρά προσωπικών διαβουλεύσεων, δεν οδήγησε σε συναινετικές προτάσεις, αλλά αντιθέτως οδήγησε σε αδιέξοδο, γεγονός που μετέφερε τις όποιες τελικές αποφάσεις για την τελική Σύνοδο Προέδρων εντός του Συνεδρίου και τελικά οδήγησε σε αρκετές δύσκολες στιγμές έντασης.


2. Μέσα στο 3ο Συνέδριο

α. Παρουσία προσκεκλημένων

Στο 3ο Συνέδριο παρέστησαν δεκάδες αντιπροσωπείες προσκεκλημένων κομμάτων, οργανώσεων και φορέων:
- Λατινική Αμερική (Φόρουμ του Σάο Πάολο, Τράπεζα του Νότου, MAS / Βολιβία, Frente Amplio / Ουρουγουάη, Ονδούρα, FMLN / 'Ελ Σαλβαδόρ, Κίνημα του Νότου / Αργεντινή, ΚΚ Κούβας, PSUV / Βενεζουέλα).
- Ασία (ΚΚ Βιετνάμ, σύσσωμη η Παλαιστινιακή Αριστερά)
- Αφρική (Μάλι, Δυτική Σαχάρα, Μαρόκο κ.α.)
- Ευρώπη: NGLA (Βορειοευρωπαϊκή Πράσινη Αριστερή Συμμαχία), Αριστερό Κόμμα Σουηδίας, Κομμουνιστική Ανανέωση / Πορτογαλία, Κόμμα Δικαιοσύνης/ Ουκρανία
Από την Ελλάδα, πέραν του ΣΥΝ και της ΑΚΟΑ, προσκλήθηκε στο Συνέδριο και ο ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από στέλεχος της ΚΟΕ (Ε. Φυνάλης). Ειδική πρόσκληση από το ΚΕΑ έλαβε και ο Μίκης Θεοδωράκης, που δεν κατόρθωσε να παρευρεθεί, ενώ τις διαδικασίες παρακολούθησαν και τρεις προσκεκλημένοι του ΣΥΝ (Ν.Μαριάς, Κ.Βεργόπουλος, Γ. Μοσχονάς). Η “Δημοκρατική Αριστερά” παρακολούθησε το Συνέδριο (Α. Φιλίνη, Γ. Γεωργάτος) με δική της πρωτοβουλία (οι συνεδριακές διαδικασίες του ΚΕΑ είναι καταστατικά ανοιχτές).

Με το σύνολο των προσκεκλημένων κομμάτων, οργανώσεων και φορέων διοργανώθηκαν διμερείς ή/και πολυμερείς επαφές.


β. Διεύρυνση του ΚΕΑ

Το 3ο Συνέδριο ενέκρινε και τυπικά, όπως ορίζει το Καταστατικό, την ένταξη (με καθεστώς πλήρους μέλους ή παρατηρητή) μιας σειράς κομμάτων, που είχαν υποβάλει αίτηση ένταξης μετά το 2ο Συνέδριο της Πράγας. Πιο συγκεκριμένα:

- Γαλλία: Κόμμα της Αριστεράς (πλήρες μέλος), Ενωτική Αριστερά (πλήρες μέλος)
- Φινλανδία: Αριστερή Συμμαχία (πλήρες μέλος), Κομμουνιστικό Κόμμα Φινλανδίας (αναβάθμιση από παρατηρητής σε πλήρες μέλος).
- Βουλγαρία: Βουλγαρική Αριστερά (πλήρες μέλος)
- Λευκορωσία: Λευκορωσικό Κόμμα της Αριστεράς “Δίκαιος Κόσμος” (πλήρες μέλος)
- Δανία: Κοκκινοπράσινη Συμμαχία (αναβάθμιση από παρατηρητής σε πλήρες μέλος)
- Κύπρος: Κόμμα “Ενωμένη Κύπρος” (παρατηρητής), ΒΚΡ (παρατηρητής)
Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου εκδήλωσαν προφορικά τη διάθεσή τους για νέες αιτήσεις η Γαλλική συνομοσπονδία FASE (για status παρατηρητή) και η ΑΚΟΑ (για αναβάθμιση σε πλήρες μέλος).

Το ΚΕΑ πλέον αριθμεί 27 κόμματα-μέλη και 11 κόμματα-παρατηρητές (σύνολο:38).

Η θετική εικόνα της συνεχιζόμενης διεύρυνσης του ΚΕΑ δεν συμβαδίζει μέχρι σήμερα με την αντίστοιχη εικόνα ποιοτικής “ωρίμανσης” του κόμματος, παρά το γεγονός ότι και σε αυτόν τον τομέα έχουν γίνει βήματα (π.χ. σε σύγκριση με τα προηγούμενα 3 Συνέδρια, η Επιτροπή Θέσεων εργάστηκε πολύ πιο αρμονικά και συναινετικά για το Κείμενο Θέσεων, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τον μικρό αριθμό και τον συγκρατημένο χαρακτήρα των τροπολογιών που κατατέθηκαν στην τελική προσυνεδριακή φάση, αλλά και εντός του Συνεδρίου). Στο εσωτερικό του ΚΕΑ εξακολουθούν να παρουσιάζονται ανισορροπίες (π.χ. μεταξύ Δυτικής και Ανατολικής Ευρώπης), οι οποίες ευνοούν τον πρόσκαιρο ή μονιμότερο σχηματισμό ομαδοποιήσεων ή “σφαιρών επιρροής” με σημεία αναφοράς τα ισχυρότερα κόμματα.
Επίσης, συνεχίζει να υφίσταται το φαινόμενο της ελλιπούς ή τυπικής συμμετοχής αρκετών κομμάτων (όχι μόνο παρατηρητών, αλλά και μελών) στο ΚΕΑ, με σχετικό παράδειγμα την απουσία τριών κομμάτων από το Συνέδριο (ΚΚ Φλάνδρας, ΚΚ Σλοβακίας, “Ομάδα Ευρωπαϊκής Αριστεράς” Ιταλίας).
Το Προεδρείο και η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΑ οφείλουν άμεσα να ασχοληθούν σε βάθος με το ζήτημα και να λαβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ποιοτική εμβάθυνση του κόμματος. Ενδεικτικά: επαφές με τα “ανενεργά” κόμματα, ιδιαίτερη έμφαση στην κατανόηση των διαφορετικών πολιτισμικών υποβάθρων των διαφόρων κομμάτων κ.α.


γ. Ατζέντα για μια Κοινωνική Ευρώπη, Καμπάνια και Ψηφίσματα

Το Συνέδριο ενέκρινε είτε ομόφωνα, είτε με συντριπτικές πλειοψηφίες την “Ατζέντα για μια Κοινωνική Ευρώπη”, την πρόταση καμπάνιας που παρουσίασε ο πρώην Πρόεδρος της GUE/NGL, Φράνσις Βούρτς, για ένα “Ευρωπαϊκό Ταμείο Κοινωνικής Ανάπτυξης”, καθώς και τα 19 προτεινόμενα θεματικά ψηφίσματα, μετά από την διεξοδική επεξεργασία όλων των προτεινόμενων τροπολογιών από τις Επιτροπες Θέσεων και Ψηφισμάτων, αντίστοιχα.
Αξίζει να σημειωθεί πως τα 19 εγκεκριμένα Ψηφίσματα αποκτούν ιδιαίτερο βάρος, αφού έρχονται να “συμπληρώσουν” με θεματικές πολιτικές τοποθετήσεις την “Ατζέντα για μια Κοινωνική Ευρώπη”, που αποτελεί, όπως ειπώθηκε παραπάνω, ένα άμεσο πρόγραμμα δράσης ενάντια στην πολύπλευρη κρίση.
Οι πολιτικές και τεχνικές λεπτομέρειες της Καμπάνιας του ΚΕΑ θα οριστικοποιηθούν κατά τη Σύνοδο της Εκτελεστικής του Επιτροπής, στις 15-16/1, στις Βρυξέλλες. Αξίζει αναφοράς το γεγονός ότι, πέραν της Κοκκινοπράσινης Συμμαχίας Δανίας, που διαφώνησε με το περιεχόμενο της καμπάνιας λόγω της ευρωσκεπτικιστικής προσέγγισης που έχει ως κόμμα (αλλά, παρόλα αυτά, “διευκόλυνε” τη λήψη της απόφασης απέχοντας από την ψηφοφορία), η ευρεία αποδοχή, παρά τις επιμέρους αποχρώσεις (που άλλωστε μένει να συγκεραστούν στη διαδικασία οριστικοποιήσης της καμπανιας) που συνάντησε η πρόταση Βούρτς αντικατοπτρίζοντας τη θέληση όλων των κομμάτων για την κινηματική “ενεργοποίηση” του ΚΕΑ.

Ατζέντα για μια Κοινωνική Ευρώπη:
Πρόταση Καμπάνιας:
Ψηφίσματα:
Τις προσεχείς ημέρες το σύνολο των ψηφισμάτων, καθώς και το τελικό κείμενο της “Ατζέντας” θα αναρτηθεί σταδιακά, μεταφρασμένο στα Ελληνικά, στις ιστοσελίδες του ΣΥΝ και του ΚΕΑ.


δ. Καταστατικές αλλαγές

Οι κυριότερες καταστατικές αλλαγές που εγκρίθηκαν από το 3ο Συνέδριο είναι οι παρακάτω:
  • Αντικατάσταση της μονοπρόσωπης θέσης του/της Αντιπροέδρου από τη δυνατότητα εκλογής πολυπρόσωπης ομάδας Αντιπροέδρων, με τήρηση, σε κάθε περίπτωση, της ισόρροπης εκπροσώπησης των 2 φύλων (το 3ο Συνέδριο εξέλεξε τέσσερις Αντιπροέδρους: 2 γυναίκες- 2 άνδρες). Στόχος αυτής της αλλαγής η υιοθέτηση ενός πιο συλλογικού μοντέλου ηγεσίας, που θα διασφαλίζει την παρουσία σε ηγετικό επίπεδο όλων των παραδόσεων, ρευμάτων, αλλά και περιοχών.
  • Ακριβής ορισμός των αρμοδιοτήτων της Γραμματείας της Εκτελεστικής Επιτροπής, τα μέλη και ο/η Συντονιστής/τρια της οποίας ορίζονται με ομοφωνία από την Εκτελεστική Επιτροπή: Η Γραμματεία του ΚΕΑ έχει ρόλο συντονιστικό ανάμεσα σε δύο συνόδους της Εκτελεστικής Επιτροπής, συνεδριάζει τακτικά (συνήθως μέσω τηλεδιάσκεψης) και φροντίζει για τη διεκπεραίωση των αποφάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής και την παρουσία του ΚΕΑ στα ευρωπαϊκά ΜΜΕ σε επίπεδο καθημερινότητας. Να σημειωθεί ότι ως το 3ο Συνέδριο εκκρεμούσε αυτός ο ακριβής προσδιορισμός των “καθηκόντων” της Γραμματείας.
  • Διεξαγωγή Τακτικού Συνεδρίου του ΚΕΑ κάθε 3 χρόνια και διεξαγωγή Εκλογικού Συνεδρίου τουλάχιστον 6 μήνες πριν από τη διεξαγωγή των Ευρωεκλογών. Ως τώρα το Καταστατικό όριζε τη διεξαγωγή Τακτικού Συνεδρίου κάθε διετία, διάταξη που στην πράξη είχε ήδη ξεπεραστεί.


ε. Δίκτυα και Ομάδες Εργασίας

Τόσο στον προσυνεδριακό απολογισμό, όσο και στις τοποθετήσεις στη Σύνοδο των Προέδρων και στην Ολομέλεια του Συνεδρίου τονίστηκε η ανάγκη άμεσης επαφής και σύνδεσης των Δικτύων και των Ομάδων Εργασίας του ΚΕΑ με κινηματικές δομές και κοινωνικούς φορείς στην Ευρώπη και σε κάθε χώρα, με στόχο την γείωση του ΚΕΑ και την αναβάθμιση της κινηματικής του παρέμβασης. Στα αξιοσημείωτα του Συνεδρίου η απόφαση (μετά από πρόταση του ΣΥΝ) της Συνέλευσης Γυναικών για τη διοργάνωση πανευρωπαϊκής εκδήλωσης στην Αθήνα, κοντά στις 8 Μάρτη, με θέμα τις επιπτώσεις της κρίσης στις γυναίκες. Σημαντικό αρνητικό στοιχείο συνεχίζει να αποτελεί η παντελής έλλειψη δομής νεολαιίστικης παρέμβασης στο ΚΕΑ, σε μια περίοδο που τα κατά τόπους νεολαιίστικα κινήματα (κυρίως σε χώρους σπουδών) καταγράφουν αξιοσημείωτες πυροδοτήσεις σε πολλές χώρες της Ευρώπης.


στ. Εκλογή και καθήκοντα της νέας ηγεσίας

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω, η επιλογή του απερχόμενου Προέδρου του ΚΕΑ να χειριστεί αυστηρά προσωπικά (και χωρίς να “ανοίξει” μια ευρύτερη συζήτηση) το θέμα της πρότασης για τη νεά ηγεσία του κόμματος, καθώς και ο τρόπος και το περιεχόμενο των δύο (!) αλλεπάλληλων προτάσεων που έφερε στο τραπέζι, εν αγνοία του ίδιου του κόμματός του (Die Linke), προκάλεσε σύγχυση και παρεξηγήσεις, και τελικά οδήγησε στη διεξαγωγή ενός “δύσκολου” Συνεδρίου (με αποκορύφωμα το τεταμένο κλίμα και η αρχική αδυναμία εξεύρεσης συναινετικής πρότασης στη Σύνοδο Προέδρων εντός του Συνεδρίου).
Πιο συγκεκριμένα, η αρχική πρόταση Μπίσκυ, περιελάμβανε τέσσερις (!) δυνητικές υποψηφιότητες, με τις δύο από αυτές να προέρχονται από το ίδιο κόμμα: Μιγκέλ Πόρτας ή Μαρίζα Ματίας ή Αλέξης Τσίπρας ή Πιέρ Λοράν. Η πρόταση αυτή, που έγινε μέσω προσωπικού γράμματος που απέστειλε ο Μπίσκυ στους Προέδρους των κομμάτων-μελών, προκάλεσε μεγάλη σύγχυση και άμεσα φάνηκε ότι θα οδηγούσε σε αδιέξοδο. Στη συνέχεια, ο απερχόμενος Πρόεδρος του ΚΕΑ άλλαξε απροειδοποίητα γραμμη πλεύσης, υιοθετώντας μια πρόταση του Μπλόκο της Αριστεράς, που ήδη συγκέντρωνε τη δεδομένη άρνηση μιας σειρά κομμάτων, για τη θέσπιση Συμπροεδρίας ενός άνδρα και μιας γυναίκας, με τη μια θέση να καταλήγει και πάλι στο Μπλόκο της Αριστεράς.
Όπως ήταν φυσικό, μετά από έναν άκαρπο κύκλο επικοινωνίας και συναντήσεων μεταξύ των ιδρυτικών κομμάτων του ΚΕΑ (με τη συμμετοχή και του Μπλόκο), η τελική πρόταση παραπέμπφθηκε στη συνεδριακή και τελευταία Σύνοδο Προέδρων, εντός της οποίας διαμορφώθηκαν δυο μπλοκ: ένα ευρύ πλειοψηφικό μπλοκ που συναινούσε στην μονοπρόσωπη υποψηφιότητα του Πιερ Λοράν γοα την Προεδρία και πρότεινε τη θέσπιση πολυπρόσωπης ομάδας Αντιπροέδρων και μια δεύτερη, εξαιρετικά μειοψηφική άποψη, που εκφράστηκε από το Μπλόκο της Αριστεράς και τη μειοψηφία του Die Linke και επέμενε στην πρόταση περί Συμπροεδρίας με ιδιαίτερη έμφαση, μπλοκάρωντας κάθε άλλη πρόταση, παρότι οι άλλες προτάσεις περιελάμβαναν σε κάθε περίπτωση το Μπλόκο σε θέση Αντιπροεδρίας. Μετά από δύο άκαρπες συνεδριάσεις, στις οποίες το κλίμα ήταν εντελώς αναντίστοιχο με το συναινετικό κλίμα που επικράτησε στις Επιτροπές Θέσεων, Καμπάνιας και Ψηφισμάτων, και μπροστά στον κίνδυνο η Σύνοδος Προέδρων να μην λάβει καμία απόφαση, η μειοψηφική άποψη τελικώς υποχώρησε, δεχόμενη την πρόταση για υποψηφιότητα της Μαρίζα Ματίας για μια εκ των θέσεων Αντιπροέδρου. Το Μπλόκο τότε επιχείρησε να διεκδικήσει και τη θέση του Οικονομικού Υπευθύνου, πρόταση που απορρίφθηκε αμέσως, ως φυσικό επακόλουθο της αδικαιολόγητα αρνητικής στάσης που είχε κρατήσει σε όλη την προηγούμενη διαδικασία.
Η τελική πρόταση προς το Σώμα, που διαμορφώθηκε μετά και από την απαίτηση (την τελευταία στιγμή) μιας ομάδας κομμάτων της Ανατολικής Ευρώπης (Λευκορωσία, ΚΚ Βοημίας-Μοραβίας, Μολδαβοί Κομμουνιστές) για απόδοση μιας Αντιπροεδρίας στους Μολδαβούς Κομμουνιστές, υιοθετήθηκε με ευρύτατες πλειοψηφίες κατά την ψηφοφορία (πρώτη φορά που οι Σύνεδροι κατέφυγαν σε μυστική ψηφοφορία, κατόπιν αιτήματος και πάλι του Μπλόκο της Αριστεράς).

Αποτελέσματα ψηφοφορίας

Εγγεγραμμένοι σύνεδροι: 247
Ψηφίσαντες: 210

Πρόεδρος (Πιέρ Λοράν):
ΥΠΕΡ 185
ΚΑΤΑ 4
ΑΠΟΧΕΣ 20

4 Αντιπρόεδροι (Τσίπρας, Ματίας, Μόλα, Πετρένκο):
ΥΠΕΡ 181
ΚΑΤΑ 14
ΑΠΟΧΕΣ 14

Ταμίας ( Ντίτερ Ντεμ):
ΥΠΕΡ 185
ΚΑΤΑ 14
ΑΠΟΧΕΣ 10

ΑΚΥΡΑ: 1

Η νέα συλλογική ηγεσία του ΚΕΑ, σε άμεση συνεργασία με τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή και τη νέα Γραμματεία, καλείται να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση των αποφάσεων του Συνεδρίου (με σημαντικότερα καθήκοντα το σχεδιασμό και την υλοποίηση της καμπάνιας, την αναζωογόνηση των Δικτύων και των Ομάδων Εργασίας του ΚΕΑ, την αναβάθμιση της δημόσιας παρουσίας του ΚΕΑ σε εθνικά και διεθνή ΜΜΕ, και το “άνοιγμα” του κόμματος σε κοινωνικούς και κινηματικούς φορείς. Ταυτόχρονα θα πρέπει να κινηθεί προς την υπέρβαση των προβλημάτων που προέκυψαν εντός του Συνεδρίου και να εμβαθύνει τη διαδικασία ομογενοποίησης του κόμματος, με στόχο ως το επόμενο Συνέδριο να οδηγήσει το κόμμα σε μια ομαλή και συναινετική διαδοχή ηγεσίας. Εν όψει, δε, των επόμενων Ευρωεκλογών σε 2.5 χρόνια από τώρα, και εντός περιόδου κρίσης, οι πολιτικές αιχμές του ΚΕΑ για την αριστερή διέξοδο για την Ευρώπη πρέπει να προωθηθούν σε κεντρικό και αποκεντρωμένο επίπεδο, να γίνουν κτήμα όσο το δυνατόν περισσότερων ευρωπαίων πολιτών, ώστε το πολιτικό σχέδιο του ΚΕΑ για τη ριζική επανίδρυση της Ευρώπης να αναδειχθεί στο αντίπαλο δέος ενάντια τόσο στο νεοφιλελεύθερο οικοδόμημα του Μάαστριχτ και της Λισσαβόνας, όσο και στις διάφορες εθνοκεντρικές έως και εθνικιστικές αναλύσεις που επιχειρούν να αποκτήσουν την ιδεολογική ηγεμονία στην Ευρώπη σήμερα.


ζ. Η παρουσία του ΣΥΝ στο 3ο Συνέδριο του ΚΕΑ

Μπορεί οι Καλλικρατικές Αυτοδιοικητικές Εκλογές να αποτέλεσαν αντικειμενικό εμπόδιο για μια πιο διεξοδική ενασχόληση του κόμματός μας με τα του 3ου Συνεδρίου, όμως οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι η εικόνα της συνεδρίασης της ΚΠΕ που επικύρωσε την αποστολή του ΣΥΝ και τα κείμενα του Συνεδρίου, καθώς και ο βαθμός ενεργοποίησης της ΠΓ και των αρμόδιων Τμημάτων της ΚΠΕ είναι εντελώς αναντίστοιχος με τον ίδιο το ρόλο του ΣΥΝ στη διαδικασία συγκρότησης και ανάπτυξης του ΚΕΑ. Το κόμμα μας όφειλε να αφιερώσει περισσότερη προσοχή στο Συνέδριο πολύ πριν τις Αυτοδιοικητικές Εκλογές. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΠΓ δεν αφιέρωσε ούτε μια ειδική συνεδρίαση για να συζητήσει τα προσυνεδριακά τεκταινόμενα στο ΚΕΑ, ενώ το Τμήμα Ευρωπαϊκής Πολιτικής, μετά και από μια σχετική αποψίλωση που υπέστη μετά την αποχώρηση της Ανανεωτικής Πτέρυγας τον Ιούνιο του 2010, δεν κατάφερε να ανασυγκροτηθεί παρόλες τις τρεις απόπειρες για διεξαγωγή Ολομέλειας.
Ως φυσικό επακόλουθο, με την προσυνεδριακή δουλειά του ΚΕΑ ασχολήθηκε μια στενή ομάδα στελεχών του “κύκλου” (στην οποία συμμετείχε και ο Πρόεδρος του κόμματος), η οποία μοιραία επωμίστηκε τόσο την πολιτική (Θέσεις, Καταστατικό, Ψηφίσματα) όσο και την οργανωτική δουλειά (επαφές με άλλα κόμματα για τη νέα ηγεσία, κατάρτιση πρότασης για την αντιπροσωπεία του ΣΥΝ, εγγραφές συνέδρων και εξασφάλιση εισιτηρίων και διαμονής). Στην άτυπη/ έκτακτη αυτή ομάδα συμμετείχαν πέραν του Προέδρου και του Γραμματέα της ΚΠΕ, οι σφοι/σφσες Δούρου, Ήσυχος, Τριγάζης, Θεοδωρακοπούλου, Μπουρνούς, Σ.Παππάς, Γολέμης.
Η παγίωση της σύνθεσης και του τρόπου δουλειάς της “Ομάδας ΚΕΑ” του ΣΥΝ, η από κοινού ανασυγκρότηση των Τμημάτων Διεθνών Σχέσεων και Ευρωπαϊκής Πολιτικής, καθώς και η τεχνική στήριξη του όλου τομέα δουλειάς πρέπει να αποτελέσουν άμεσες προτεραιότητες για το κόμμα μας, ιδιαίτερα μετά την αναβάθμιση του ρόλου μας στο ΚΕΑ μέσω της ανάληψης της Αντιπροεδρίας από το σφο Τσίπρα.

Στα αρνητικά καταγράφεται και η απουσία οργανικής σύνδεσης της Νεολαίας Συνασπισμού με τα τεκταινόμενα του ΚΕΑ, παρότι οι 3 τελευταίες συνεδριακές της αποφάσεις έχουν θέσει ως πολιτικό στόχο τη διαμόρφωση Δικτύο Νεολαίας του ΚΕΑ. Η Νεολαία του κόμματος έχει αρκεστεί μέχρι σήμερα σε επιλεκτικά αιτήματα είτε για μετακλήσεις ξένων στελεχών για τις φεστιβαλικές της εκδηλώσεις, είτε για συμμετοχή στελεχών της στην αντιπροσωπεία του Συνεδρίου, τη στιγμή που ακόμη και στο τελευταίο Θερινό Πανεπιστημίο του ΚΕΑ (Ιούλιος 2010), μια διαδικασία στην οποία συμμετέχουν κάθε χρόνο δεκάδες νέοι άνθρωποι, η παρουσία της ήταν εντελώς συμβολική (1 άτομο). Με δική μας πρωτοβουλία, προκειμένου να υπάρξει μια μεγαλύτερη επαφή με τα τεκταινόμενα, η Νεολαία Συνασπισμού είχε για πρώτη φορά 2 συνέδρους (μέλη του ΚΣ) στο 3ο Συνέδριο του ΚΕΑ.
Στην ίδια κατεύθυνση, σχεδιάζουμε, μέσα από τη συνεργασία μας με τη Νεολαία Συνασπισμού, να προτείνουμε άμεσα την ίδρυση σχετικού Δικτύου ή Ομάδας Εργασίας του ΚΕΑ, σε μια από τις επόμενες συνόδους της Εκτελεστικής Επιτροπής, ώστε να αναβαθμιστεί σύντομα η κοινή παρουσία των νέων της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Σταθμός για αυτή την προσπάθεια πρέπει να γίνει για το κόμμα και τη Νεολαία μας το επερχόμενο Θερινό Πανεπιστήμιο του ΚΕΑ (Ιούλιος 2011), που θα διοργανωθεί κοντά στη Γένοβα λίγες μέρες πριν τις διεθνείς εκδηλώσεις για την 10η επέτειο των μεγαλειωδών διαδηλώσεων κατά του G8 και τη δολοφονία του Κάρλο Τζουλιάνι και θα λάβει κινηματικό και μαζικό χαρακτήρα.

Στα θετικά της δικής μας δουλειάς για το Συνέδριο καταγράφεται η για πρώτη φορά συνολική ανάληψη ευθύνης για το ερωτηματολόγιο του Transform Europe προς τους Συνέδρους του 3ου Συνεδρίου από το ίδρυμα “Νίκος Πουλαντζάς”, μια δουλειά που σύντομα θα μας δώσει εξαιρετικά ενδιαφέροντα ποιοτικά στοιχεία για το ΚΕΑ και θα ενισχύσει έτσι την προσπάθεια εμβάθυνσης και ομογενοποίησης του κόμματος.

Αθήνα, 7/1/2010

Γιάννης Μπουρνούς
Νατάσα Θεοδωρακοπούλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου