Π.Κ. ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ ΚΑΙ ΘΗΣΕΙΟΥ, Δρυόπων 31, 11851 Άνω Πετράλωνα, synpetralona@gmail.com

18.2.10

Φαρσοκωμωδία στη σκιά της Ακρόπολης


 Αντιγράφουμε από τον ιστότοπο της επιτρ.κατοίκων για την διάσωση του Λόφου http://filopappou.wordpress.com/
Δεν είναι σίγουρο αν η Εφορία Ακροπόλεως (Α’ΕΠΚΑ) και ο Δήμος Αθηναίων μπορούν να προστατέψουν επαρκώς από αυθαιρεσίες έναν δημόσιο και αρχαιολογικό χώρο, αλλά είναι σίγουρο ότι μπορούν να προσφέρουν άφθονο γέλιο.
Διαβάστε τη φαρσοκωμωδία που εκτυλίχθηκε με επίκεντρο ένα κουβούκλιο στο δημοτικό πάρκινγκ του Διονύσου στου Φιλοπάππου.
Σ.τ.μ. Το ζήτημα μοιάζει μικρό είναι όμως μικρογραφία των παρανομιών που ανθίζουν στον ίδιο ακριβώς χώρο εδώ και χρόνια. Μιλάμε για την παράνομη ανέγερση πριν το 2004 του πωλητηρίου αρχαίων ομοιωμάτων εντός δασικού χώρου και τις συνεχείς παράνομες επεκτάσεις του εστιατορίου του Διονύσου από το1995, μαζί με τα 4 μεγάλα του φουγάρα που επιβεβαιώνουν ότι όπου υπάρχει καπνός υπάρχει και …φωτιά.

~~~~~ Χρονολόγιο ~~~~~

6 Αυγούστου 2009
Η ΕΤΑ (Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης) τοποθετεί 2 οικίσκους. Έναν στο δημόσιο πάρκινγκ του Διονύσου στου Φιλοπάππου και ο άλλος στην οδό Χατζηχρήστου δίπλα στο νέο μουσείο Ακροπόλεως. Μετά το καλοκαίρι ήδη έχει ανοίξει κουβέντα ανάμεσα στους κατοίκους για το πως ξεφύτρωσε το κουβούκλιο στο πάρκινγκ.
31 Οκτωβρίου 2009
Η εφημερίδα ΕΘΝΟΣ δημοσιεύει άρθρο με αιχμές σκανδάλου για τη σύμβαση διαχείρισης πούλμαν που αφορά την περιοχή και την υπόθεση μας και εξηγεί την παρουσία των κουβούκλιων.
4 Νοεμβρίου 2009
Δημοσιεύουμε στο blog Φιλοπάππου άρθρο για την υπόθεση της σύμβασης και θέτουμε ερωτήματα ως προς τη νομιμότητα της χρήσης του Δημοτικού χώρου από την ΕΤΑ και την εγκατάσταση του κουβούκλιου.
10 Νοεμβρίου 2009
Μετά το δημοσίευμα του έθνους, η ΕΤΑ ενημερώνει με επιστολή την Α’ΕΠΚΑ ότι «προτίθεται να εγκαταστήσει» τους ήδη εγκατεστημένους εδώ και τρείς μήνες οικίσκους για τη διαχείριση πούλμαν. Ζητά -χωρίς ντροπή- να επιτραπεί η εγκατάσταση των εγκατεστημένων και να υποδειχθεί η κατάλληλη θέση!!! Ε, και αφού τα κουβούκλια είναι ήδη στη θέση τους, ίσως κουνήσουν το έδαφος…
13 Νοεμβρίου 2009
Κατατίθενται ερωτήσεις [ΕΔΩ] από πολίτες προς την Α’ΕΠΚΑ και το Δήμο σχετικά με τη νομιμότητα και αδειοδότηση του κουβούκλιου στο δημοτικό πάρκινγκ του Διονύσου. Αν δηλαδή υπάρχει η απαιτούμενη γνωμοδότηση του ΚΑΣ (Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου), έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού και της πολεοδομίας του Δήμου.
16 Νοεμβρίου 2009
Τίθεται στο Δημοτικό Συμβούλιο προ ημερησίας η ερώτηση αν ο Δήμος γνωρίζει και έχει δώσει άδεια για τη χρήση του χώρου και το κουβούκλιο στον δημοτικό χώρο του πάρκινγκ του Διονύσου.
24 Νοεμβρίου 2009
Η ΕΤΑ καταθέτει εκ νέου επιστολή με τη σημείωση «ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ» της προηγούμενης επιστολής (10/11) στην οποία ενημερώνει την Α’ΕΠΚΑ ότι «ήδη εγκατέστησε» από 6/08/2009 τους δύο οικίσκους. Ζητά τη σύμφωνη γνώμη(!) της Α’ ΕΠΚΑ και σημειώνει ότι λόγω εσπευσμένης εγκατάστασης δεν ζητήθηκε ηάδεια της Εφορίας. Τη ζητά σχεδόν 4 μήνες μετά και ένα μήνα πριν τη λήξη της σύμβασης!!! «Η παροχή άδειας από μέρους σας» αναφέρει η επιστολή«είναι απαραίτητη όπως προκύπτει από το συνημμένο έγγραφο του Δήμου Αθηναίων που μας εστάλη σε ανάλογο αίτημα μας.» Λογικά συμπεραίνουμε ότι ο Δήμος είχε παραλάβει και αυτός την επιστολή της 10/11 για αδειοδότηση και είχε απαντήσει ότι για να δώσει άδεια πρέπει να έχει πρώτα της Α’ ΕΠΚΑ όπως είναι η νόμιμη διαδικασία.
4 Δεκεμβρίου 2009
Ο Έφορος Ακροπόλεως κ. Αλέξανδρος Μάντης απαντάει στην ερώτηση των πολιτών που αναφέραμε: «Ο οικίσκος τοποθετήθηκε χωρίς την κατ’ αρχήν έγκριση μας» (λόγω επείγοντος) «Για την τοποθέτηση των οικίσκων η Εφορία μας δεν είναι αρνητική εφόσον πρόκειται για κινητές, αναστρέψιμες κατασκευές». Φυσικά ο κύριος Μάντης, ο απόλυτος άρχων και προστάτης του αρχαιολογικού χώρου Ακροπόλεως – Φιλοπάππου, πληροφορήθηκε επισήμως με τέσσερις μήνες καθυστέρηση το “επείγον” της εγκατάστασης. Καιρωτήθηκε μόνο αφού είχε ξεκινήσει το σούσουρο για την υπόθεση. Τέτοιος άρχοντας και προστάτης… Επιπλέον δεν προκύπτει από πουθενά ότι οι υπεύθυνες για του Φιλοπάππου αρχαιολόγοι κυρίες Λαζαρίδη και Βογιατζόγλου, είχαν ενημερώσει την Εφορία τους για την ξαφνική εμφάνιση του κουβούκλιου εντός του χώρου ευθύνης τους. Μιλάμε για πολύ υπευθυνότητα…
8 Δεκεμβρίου 2009
Η πολεοδομία του Δήμου απαντάει στους πολίτες για το κουβούκλιο, ότι δεν της έχει γίνει αίτηση, δεν έχει δώσε άδεια και θα ψάξει το θέμα. Περίεργο, γιατί η ΕΤΑ στην επιστολή της 24/11 που αναφέραμε, λέει αντιθέτωςότι έχει καταθέσει στο Δήμο αίτημα παροχής άδειας. Κάτι μυστήρια πράγματα…
31 Δεκεμβρίου 2009
Τέλος του έτους και λήξη της εργολαβίας διαχείρισης πούλμαν, την οποία …εξυπηρετούσε και το κουβούκλιο. Και τώρα τι θα κάνουν τα πούλμαν;
20 Ιανουαρίου 2010
Η πολεοδομία του Δήμου κάνει αυτοψία στο κουβούκλιο και θυροκολλεί έκθεση, βάσει της οποίας η εγκατάσταση είναι παράνομη και επιβάλει πρόστιμο ανέγερσης και διατήρησης. Υπ’ όψιν ότι δεν υφίσταται διατήρηση αυθαιρέτου εντός ορίων αρχαιολογικού χώρου. Λεπτομέρειες…
Φλεβάρης 2010
Το κουβούκλιο κάνει …φτερά!

~~~~~ Σύνοψις του έργου: ~~~~~

Η ΕΤΑ χωρίς να πάρει άδεια ούτε από το υπουργείο Πολιτισμού, ούτε από την πολεοδομία, ως υποχρεούτο, προχωρά σε παράνομη εγκατάσταση δύο κουβούκλιων. Αλλά και οι δύο”υπεύθυνες” υπηρεσίες, Α’ ΕΠΚΑ και Πολεοδομία του Δήμου δεν ασχολήθηκαν καν να μάθουν πως σε τόσο σημαντικούς χώρους ευθύνης τους ξεφύτρωσαν τα δύο κουβούκλια.
ΜΟΝΟ ΜΕΤΑ τις ενοχλήσεις πολιτών και το δημοσίευμα και με καθυστέρηση μηνών από την εγκατάσταση, ο έφορος ακροπόλεως κ. Μάντης δίνει εκ των υστέρων(!) άτυπη(!) άδεια! Όμως η πολεοδομία δίνει το ακριβώς αντίθετο!Διαπιστώνει την αυθαιρεσία και επιβάλει πρόστιμο στο κουβούκλιο του πάρκινγκ για το οποίο είχαν ρωτήσει οι πολίτες.
Εν τω μεταξύ η σύμβαση του “μεγάλου έργου” της διαχείρισης πούλμαν έχει λήξει με το τέλος του χρόνου και απ’ ότι φαίνεται τα πούλμαν που τόσο χρειάζονταν διαχείριση πριν, τώρα πια δεν τη χρειάζονται. Μάθανε από μόνα τους τι πρέπει να κάνουν και …αυτοδιαχειρίζονται. Ή, κατά μία άλλη εκδοχή, ο δημοσιογράφος της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ είχε δίκιο όταν άφηνε αιχμές για υπόθεση κυκλοφορίας όχι πούλμαν αλλά κονδυλίων και ο νοών νοείτω… Όπως και να έχει η μπίζνα με το κωδικό όνομα “Διαχείριση Πούλμαν” ολοκληρώθηκε ανεμπόδιστα και τρεις δημόσιες υπηρεσίες* συνέβαλαν ενεργητικά ή παθητικά σε διαπιστωμένη παρανομία. Τουλάχιστον κάποιοι υπάλληλοι της πολεοδομίας, έστω και κατόπιν εορτής, έκαναν αυτό που έπρεπε. Αλλιώς πολύ πιθανά αυτό το κουβούκλιο να στοίχειωνε για χρόνια εγκαταλελειμμένο.
Με αυτά τα ωραία να συμβαίνουν σε έναν χώρο που υποτίθεται ότι χαίρει της υψηλότερης δυνατής προστασίας, τελειώνει η φαρσοκωμωδία μας και τώρα δεν ξέρουμε που να πρωτοδώσουμε το βραβείο υποκριτικής για να μην αδικήσουμε κανέναν…
Σημειώσεις:
  • Το Νοέμβριο πολίτες έκαναν και αίτηση στην ΕΤΑ ζητώντας την απόφαση της επιτροπής που διάλεξε τον εργολάβο και ανέθεσε την εργολαβία. Τουμπεκί ψιλοκομμένο η ΕΤΑ. Αλλά αυτός είναι μόνο ο πρώτος γύρος…
  • Η ΕΤΑ αναφέρεται ως δημόσια υπηρεσία γιατί αν και είναι Α.Ε., μοναδικός μέτοχος είναι το ελληνικό δημόσιο.
Το κουβούκλιο που …χάσαμε και στο βάθος το επίσης παράνομο πωλητήριο αρχαίων ομοιωμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου